fbpx

Φλεβίτιδα στα Πόδια

 

Φλεβίτιδα στα Πόδια: Τι είναι & Πώς προκαλείται;

Η φλεβίτιδα στα πόδια αποτελείται από παθολογικά διατεταμένες φλέβες, των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη που είναι ανεπανόρθωτη. Συνήθως, η φλεβίτιδα δημιουργείται κάτω από το γόνατο και στο μηρό και το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητικό.

Ο λόγος που προκαλείται η συγκεκριμένη πάθηση είναι η παλινδρόμηση σημαντικής ποσότητας αίματος προς τα πόδια, τη στιγμή που το αίμα αυτό θα έπρεπε να κατευθύνεται προς την καρδιά.

Φυσικά, το αισθητικό κομμάτι αποτελεί ένα μέρος του προβλήματος. Συγχρόνως, η φλεβίτιδα συχνά συνδέεται και με την αλλαγή στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Ο λόγος είναι ότι αυξάνει σημαντικά τη φλεβική πίεση στο εσωτερικό των φλεβών. Το αποτέλεσμα είναι ότι το αίμα κινείται με μικρότερη από το φυσιολογικό ταχύτητα.

Συνήθως, η φλεβίτιδα συνδέεται με μια φλέβα από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες στο πόδι. Οι συγκεκριμένες φλέβες χαρακτηρίζονται, επίσης, από ανεπάρκεια.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως αναφέρει ο έμπειρος και πλήρως καταρτισμένος Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου, η συγκεκριμένη πάθηση χρειάζεται να διαγνωστεί άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να περάσει ο ασθενής στη θεραπεία.

 

Φλεβίτιδα στα Πόδια: Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει;

Γενικά, δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της βαρύτητας του προβλήματος που προκαλεί η φλεβίτιδα στα πόδια με τα συμπτώματα που πιθανό να εμφανιστούν. Ωστόσο, συνήθως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Βάρος στα πόδια
  • Καύσος
  • Κνησμός
  • Πόνος
  • Οίδημα
  • Νυχτερινές κράμπες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεβίτιδα δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα. Αυτό συμβαίνει ότι η πάθηση καταλαμβάνει μεγάλες περιοχές της κνήμης ή και του μηρού και είναι η φλεβίτιδα είναι ιδιαίτερα διατεταμένη.

Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, το ίδιο και οι συνέπειές του.

 

Φλεβίτιδα στα Πόδια: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ακόμα και στις περιπτώσεις που η φλεβίτιδα ποδιών φαίνεται με γυμνό μάτι, χρειάζεται να γίνει προσεκτική κλινική εξέταση. Στόχος είναι να γίνει αντιληπτή η πραγματική έκταση της φλεβικής ανεπάρκειας.

Γενικότερα, ενδείξεις της φλεβικής ανεπάρκειας καθώς και της βαρύτητας της φλεβίτιδας στα πόδια είναι οι εξής:

  • Έντονες ευρυαγγείες στον αστράγαλο
  • Σκληρότητα του δέρματος στην κνήμη
  • Υπέρχρωση
  • Παρουσία φλεγμονής
  • Οίδημα

Συγχρόνως, όταν παρουσιάζεται έλκος στο δέρμα, αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

 

ΦΛΕΒίΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠόΔΙΑ

 

Φλεβίτιδα στα Πόδια: Επιπλοκές

Είναι πιθανό η φλεβίτιδα στα πόδια να προκαλέσει επιπλοκές. Ορισμένες από αυτές ίσως είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ανεξάρτητα της βαρύτητας. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές που δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αρχικά, η θρόμβωση αποτελεί μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές. Στην παθούσα περιοχή προκαλεί πόνο, έντονα κόκκινο χρώμα και σκληρότητα.

Αν ο ασθενής αναπτύξει επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, δηλαδή φλεγμονώδη αντίσταση στη θρόμβωση του επιπολής φλεβικού δικτύου των άκρων, τότε κρίνεται απαραίτητο να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια από τον αγγειοχειρουργό.

Καθώς εισέρχεται ο θρόμβος αυτός και καθώς επεκτείνεται σε βαθιά φλέβα του ποδιού, είναι πιθανό να προκαλέσει φλεβική θρόμβωση. Αυτό αυξάνει με τη σειρά του τον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή.

Τέλος, σημαντικό κίνδυνο αιμορραγίας, δηλαδή κιρσορραγίας, μπορεί να προκαλέσει η τρώση του δέρματος που καλύπτει τον κιρσό.

 

Φλεβίτιδα στα Πόδια: Ποια είναι η θεραπεία;

Μια προτεινόμενη θεραπεία είναι η χρήση των καλτσών ελαστικών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη συνοδεία φαρμάκων είτε όχι, η συγκεκριμένη θεραπεία είναι δυνατό να επιβραδύνει τη φυσική εξέλιξη, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Φυσικά, η ενδοαυλική θεραπεία με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της φλεβίτιδας στα πόδια. Πρόκειται για την πιο σύντομη και αξιόπιστη θεραπεία, η οποία δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Επίσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, προτείνεται ένας συνδυασμός της ενδοαυλικής θεραπείας με τις μικροφλεβεκτομές.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεβίτιδα στα πόδια μπορεί να αντιμετωπιστεί και με χειρουργική χωρίς τομές.

 

Φλεβίτιδα Στα Πόδια

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

Καλέστε μας