Συχνές ερωτήσεις φλεβικών παθήσεων οι απαντήσεις τους

Άραγε τα ψηλοτάκουνα επηρεάζουν τις φλεβικές παθήσεις και αν τελικά πάσχω από κιρσούς πόσο θα μου κοστίσει να απαλλαγώ από αυτούς; Σ’ αυτό το άρθρο απαντάμε σε μερικές από τις πιο συχνές ανησυχίες σας.

1Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επηρεάζουν την φλεβική ανεπάρκεια;

Αν και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια κάνουν τα πόδια να δείχνουν πολύ όμορφα, η αλήθεια είναι ότι όντως επηρεάζουν αρνητικά την σωστή λειτουργία των φλεβών. Αυτό συμβαίνει διότι διατηρούν τους μύες της κνήμης σε κατάσταση διαρκούς σύσπασης, η οποία δεν είναι φυσιολογική.

Για να διατηρήσουν οι μύες της κνήμης την ικανότητα της αντλίας και να προωθούν το αίμα προς την καρδιά, πρέπει να χαλαρώνουν και να συσπώνται πλήρως, όσο πιο συχνά γίνεται.

Συνεπώς η πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εργασίας για οκτώ και πλέον ώρες δεν συνιστάται.

2Το κάπνισμα επηρεάζει την φλεβική ανεπάρκεια;

Το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων νικοτίνης δεν είναι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Ανεξάρτητα από αυτό, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αθηρωμάτωση και καρκίνο.

Επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις περιφερικές αρτηρίες (Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια), όπως πόνο στο περπάτημα, δερματικές βλάβες και έλκη που δεν επουλώνουν.

Εάν καπνίζετε, συνιστάται να το διακόψετε αμέσως.

3Το υπερβολικό βάρος προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια;

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και ευρυαγγειών.

Η απώλεια βάρους οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα μετά από θεραπεία και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά δεν συνιστάται να οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση στην αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας.

4Πάσχω από κιρσούς. Πώς μπορώ να απαλλαχθώ από αυτούς άμεσα;

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης καθημερινά όμως αυτό επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η ενδοαυλική αποκατάσταση με Laser είναι μια επέμβαση ανώδυνη, ασφαλής, χαμηλού κόστους, με άριστα αποτελέσματα, τα οποία διαρκούν.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με το American Venous Forum, συνιστάται η ενδοαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας αντί της συντηρητικής θεραπείας η οποία θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο μετά τη διάγνωση.

5Μπορώ να αντιμετωπίσω τη φλεβική ανεπάρκεια από την οποία πάσχω το ακόμα και το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί κάποιος που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια σε θεραπεία.

Αντιθέτως, λόγω της ζέστης τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται και ο ασθενής χρήζει θεραπείας.

6Η σκληροθεραπεία κοστίζει πολύ;

Το αντίθετο, είναι πολύ οικονομική. Επειδή, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πριν την έναρξη της θεραπείας τον αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν η χρέωση είναι συνήθως ανά συνεδρία.

Η κάθε συνεδρία μπορεί να αφορά και τα δύο πόδια ή κάθε πόδι ξεχωριστά ανάλογα με το πρόβλημα.

7Πρόσφατα υποβλήθηκα σε σκληροθεραπεία. Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;

Τυπικά, μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τις μεσημβρινές ώρες και να προστατεύσετε τις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία τουλάχιστον για 2 με 3 εβδομάδες.

Επίσης, επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας σε αυτές τις περιοχές.

8Είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής κάλτσας μετά τη σκληροθεραπεία;

Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση ελαστικών καλτσών για πέντε έως δέκα ημέρες μετά την σκληροθεραπεία έχει ευεργετική δράση στο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς μειώνει τις εκχυμώσεις και τους ερεθισμούς και ταυτόχρονα προστατεύει από την ανάπτυξη υπέρχρωσης στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η υπέρχρωση σχετίζεται με την εμφάνιση γραμμών ή στιγμάτων κίτρινης απόχρωσης στη θέση των φλεβών που υποβλήθηκαν σε σκληροθεραπεία.

Αν και συνήθως δεν είναι μόνιμη, η εμφάνισή της μειώνεται σημαντικά με τη χρήση ελαστικών καλτσών μετά τη θεραπεία.