Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας

Η φλεβική ανεπάρκεια τείνει να εμφανίζεται πολύ συχνά και ιδιαίτερα στις μέρες μας. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που σχετίζονται με την φλεβική ανεπάρκεια;

  1. Ηλικία: Η φλεβική ανεπάρκεια συνήθως κάνει την εμφάνισή της υπό την μορφή ευρυαγγειών ή κιρσών μεταξύ των 18 και 35 ετών. Από εκεί και πέρα, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία. Στην ηλικία των 70 ετών, οι ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή φλεβικής ανεπάρκειας είναι διπλάσιοι από αυτούς στην ηλικία των 50 ετών.
  2. Φύλο: Οι γυναίκες που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια είναι έως και τέσσερις φορές περισσότερες από τους άνδρες.
  3. Κληρονομικότητα: Αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρό προδιαθετικό παράγοντα. Σύμφωνα με μελέτες σε περίπτωση που και οι δύο γονείς έχουν κιρσούς, ο κίνδυνος για τα παιδιά να αναπτύξουν κιρσούς είναι 90%. Αν μόνο ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει ο κίνδυνος για τα αγόρια είναι 25% και για τα κορίτσια 62%. Ο συνολικός κίνδυνος στην περίπτωση που κανένας από τους δύο γονείς δεν πάσχει από κιρσούς είναι 20%.
  4. Εγκυμοσύνη: Συχνά η φλεβική ανεπάρκεια κάνει την πρώτη της εμφάνιση μετά από την πρώτη εγκυμοσύνη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κυήσεων μιας γυναίκας τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδεινώνεται τυχόν προυπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια.
  5. Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης: Η φλεβική ανεπάρκεια είναι συχνότερη σε ανθρώπους που ακολουθούν αυτό το τρόπο ζωής. Αν και στατιστικά ο κίνδυνος είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυτός αυξάνει σημαντικά σε ανθρώπους που έχουν κι άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως κληρονομικότητα ή πολλές εγκυμοσύνες.
  6. Εξάσκηση επαγγέλματος που σχετίζεται με παρατεταμένη ορθοστασία ή εργασία σε γραφείο: Συνδέεται άμεσα και με τον παραπάνω παράγοντα.
  7. Αυξημένο σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία αποτελεί μεσαίο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Οι παχύσαρκοι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Επίσης, συχνά εμφανίζουν οιδήματα στα κάτω άκρα, τα οποία μπορεί να μην σχετίζονται με φλεβική ανεπάρκεια.
  8. Ιστορικό τραύματος στα πόδια: Οι ασθενείς που έχουν στο ιστορικό τους χειρουργική επέμβαση στα πόδια ή συχνούς τραυματισμούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν φλεβική ανεπάρκεια.