fbpx

Κιρσοί των κάτω άκρων: Αλήθειες και ανακρίβειες

Πολλά λέγονται και γράφονται για τους κιρσούς κάτω άκρων, τι ισχύει όμως από όλα αυτά;
Κιρσοί κάτω άκρων: Αλήθειες και ανακρίβειες

Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν μια φλεβική πάθηση που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τα επιστημονικά δεδομένα να δείχνουν αυξητική τάση παγκοσμίως. Η δημιουργία των κιρσών προκύπτει συνήθως κάτω από το γόνατο και στο μηρό, λόγω της παλινδρόμησης μιας σημαντικής ποσότητας αίματος προς τα πόδια και όχι προς της καρδιά όπως θα έπρεπε.  Μεγάλος αριθμός γιατρών και ασθενών αγνοεί την σημασία και την επικινδυνότητα των φλεβικών παθήσεων. Σκοπός του άρθρου είναι να καταρρίψει κάποιους εδραιωμένους μύθους σχετικά με τους κιρσούς κάτω άκρων.

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι αισθητικό πρόβλημα

Είναι διαδεδομένη η άποψη πως οι κιρσοί αποτελούν ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα, όμως, η αλήθεια είναι ότι οι κιρσοί χρήζουν, σε κάθε περίπτωση, αξιολόγησης από τον αγγειοχειρουργό. Οι κιρσοί των κάτω άκρων μπορούν να συνδεθούν με αλλαγή στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος μιας και αυξάνουν ιδιαίτερα τη φλεβική πίεση στο εσωτερικό των φλεβών και το αίμα κινείται με ταχύτητα μικρότερη από το φυσιολογικό. Οι κιρσοί των κάτω άκρων αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, προκαλούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία όπως θρομβώσεις, φλεβίτιδα, πνευμονική εμβολή, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων στα πόδια εμφανίζονται μόνο σε υπέρβαρους και ηλικιωμένους ανθρώπους

Η φλεβική ανεπάρκεια συνήθως κάνει την εμφάνισή της υπό την μορφή ευρυαγγειών ή κιρσών μεταξύ των 18 και 35 ετών. Από εκεί και πέρα, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Στην ηλικία των 70 ετών, οι ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή φλεβικής ανεπάρκειας είναι διπλάσιοι από αυτούς στην ηλικία των 50 ετών. Το αυξημένο σωματικό βάρος κατατάσσεται σε μεσαίου βαθμού επικινδυνότητα για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Αντιθέτως, η κληρονομικότητα αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρό προδιαθετικό παράγοντα. Σύμφωνα με μελέτες σε περίπτωση που και οι δύο γονείς έχουν κιρσούς, ο κίνδυνος για τα παιδιά να αναπτύξουν κιρσούς είναι 90%. Αν μόνο ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει ο κίνδυνος για τα αγόρια είναι 25% και για τα κορίτσια 62%.

Το «σταυροπόδι» προκαλεί ή επιδεινώνει τους κιρσούς κάτω άκρων

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το σταυροπόδι είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση ή την επιδείνωση των κιρσών. Το σταύρωμα των ποδιών επηρεάζει κυρίως τη στάση του σώματος. Όταν καθόμαστε, κανονικά τα πέλματα πρέπει να πατούν σταθερά στο πάτωμα, ώστε να σταθεροποιείται η λεκάνη, η μέση και η πλάτη. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το σταύρωμα των ποδιών ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και ασκεί πίεση στα νεύρα. Όμως, οι επιδράσεις αυτές είναι προσωρινές και δεν συνδέονται με χρόνια φλεβικά προβλήματα.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων εμφανίζονται στις εγκύους

Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ προκαλεί τους κιρσούς των κάτω άκρων. Αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν υπάρχει ήδη φλεβική πάθηση που δεν έχει διαγνωστεί, με αποτέλεσμα αυτό να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.  Μετά την κύηση οι κιρσοί στην πύελο και στο αιδοίο συνήθως υποστρέφουν και όλα επιστρέφουν στη φυσιολογική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ωοθηκικές φλέβες παραμένουν διατεταμένες, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σταδιακά το σύνδρομο της πυελικής συμφόρησης.

Η θεραπεία των κιρσών μπορεί να οδηγήσει σε νέα φλεβικά προβλήματα.

Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βιώνουν την επανεμφάνιση των κιρσών. Με τις νέες τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και την σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κιρσοί κάτω άκρων: η πιο αποτελεσματική και σύγχρονη θεραπεία

Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών αποτελεί η ενδοαυλική θεραπεία με Laser υπό την έμπειρη καθοδήγηση του αγγειοχειρουργού Αλέξανδρου Ματθαίου. Είναι η πιο αξιόπιστη και σύντομη θεραπεία, χωρίς να απαιτεί γενική αναισθησία. Έτσι ο ασθενής μπορεί άμεσα, ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με κιρσούς θα εμφανίσει έλκος (ανοιχτή επώδυνη πληγή) στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως.

Κιρσοί Των Κάτω Άκρων: Αλήθειες Και Ανακρίβειες

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλέστε μας