fbpx

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια & Κιρσοί: Συμπτώματα, Επιπλοκές, Διάγνωση και Σύγχρονες Θεραπείες

Μία πολύ επικίνδυνη πάθηση για την υγεία των ασθενών.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί αποτελούν τις παθολογικά διογκωμένες επιφανειακές φλέβες που εμφανίζονται στα πόδια.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί – Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ουσιαστικά, οι κιρσοί είναι το αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας, της ανεπάρκειας δηλαδή των βαλβίδων των φλεβών, που φυσιολογικά στέλνουν το αίμα κεντρικά προς την καρδιά. Όταν ανεπαρκούν, το αίμα εξαιτίας βαρύτητας παλινδρομεί και συσσωρεύεται στις φλέβες, οι οποίες διογκώνονται και σχηματίζουν τους κιρσούς. Η ύπαρξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά, ενώ η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου. Πρόκειται για μία εξελικτική πάθηση, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών; 

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση και εκτός από το αισθητικό κομμάτι μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί. Όμως, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα πόνου, καύσους, μυαλγίες-κράμπες και οίδημα στα κάτω άκρα κυρίως σε έντονη ορθοστασία και κατά τους θερινούς μήνες. 

Σε προχωρημένα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, μπορεί να προκληθεί μόνιμη μελάγχρωση του δέρματος στην περιοχή του αστραγάλου και της κνήμης καθώς και ανάπτυξη επώδυνων ελκών.

Μία ακόμα επιπλοκή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι η θρόμβωση των κιρσών. Στην περίπτωση της επιφανειακής θρόμβωσης των κιρσών, η πάθηση ονομάζεται  «επιπολής θρομβοφλεβίτιδα». Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα η θρόμβωση να αναπτυχθεί στις εν τω βάθει φλέβες του ποδιού, όπου πρόκειται για μία πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται «εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση».

Ποιες είναι οι κλινικές εξετάσεις που απαιτούνται για να γίνει διάγνωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών; 

Τις πιο πολλές φορές, μία απλή κλινική εξέταση και ένας υπέρηχος (Triplex) των φλεβών των κάτω άκρων μπορούν να θέσουν τη διάγνωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, των κιρσών καθώς και της παρουσίας ή όχι θρόμβωσης.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές θεραπείας που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών;

Για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών υπάρχουν οι εξής 2 κατηγορίες θεραπειών:

  • Συντηρητική Θεραπεία: Σχετίζεται κυρίως με τη χρήση διαβαθμισμένων καλτσών συμπίεσης, οι οποίες βελτιώνουν τη φλεβική επαναφορά, μειώνουν το οίδημα και τα συμπτώματα, καθυστερούν την εξέλιξη των κιρσών και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις. Βέβαια, παρουσιάζουν δυσκολία στη μακροχρόνια χρήση τους. Μία ακόμη επιλογή συντηρητικής θεραπείας είναι τα φλεβοτονικά φάρμακα, τα οποία ωστόσο έχουν πολύ μικρό βαθμό αποτελεσματικότητας.
  • Παρεμβατικές Θεραπείες: Σε αυτήν την κατηγορία, υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση της βασικής επιφανειακής φλέβας του ποδιού, της σαφηνούς, καθώς και των κιρσών με μικρές τομές. Η θεραπεία με λέιζερ αντικαθιστά τη χειρουργική αφαίρεση της σαφηνούς και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Τέλος, με τη σκληροθεραπεία γίνεται έγχυση φαρμάκου με τη μορφή αφρού στους μικρούς κιρσούς, καθιστώντας τους μη ορατούς. Και οι 3 τρόποι είναι αποτελεσματικοί και έχουν ένδειξη ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων μεθόδων θεραπείας της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών;

Όσον αφορά τις παρεμβατικές θεραπείες, πρόκειται για σύγχρονες μεθόδους θεραπείας που είναι ελάχιστα παρεμβατικές και παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας. Η υποτροπή των κιρσών είναι συχνή και δεν σχετίζεται με την επιτυχία της όποιας παρέμβασης αλλά με την ίδια τη νόσο. Όμως, η υποτροπή σπάνια δημιουργεί συμπτώματα, πέρα από το αισθητικό, και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακόμα λιγότερο παρεμβατικές θεραπείες.

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια &Amp; Κιρσοί: Συμπτώματα, Επιπλοκές, Διάγνωση Και Σύγχρονες Θεραπείες

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

Καλέστε μας