fbpx

Κιρσοί και Καύσωνας: Γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι, λόγω του καύσωνα, οι φυσιολογικές φλέβες των ποδιών διαστέλλονται και έτσι διαχειρίζονται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Κατ’ επέκταση, η αποτελεσματικότητα των βαλβίδων μειώνεται, το φλεβικό δίκτυο υπερλειτουργεί, ενώ η ορθοστασία της ημέρας επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Επομένως, λόγω της υπερδραστηριότητας των φλεβών, εμφανίζονται ή επιδεινώνονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και κούρασης, μικρό πρήξιμο στα κάτω άκρα, αίσθημα τάσης και καύσου στη γάμπα, κράμπες, φαγούρα, «ανήσυχα» πόδια τη νύχτα.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις ήδη υπάρχουσας φλεβικής ανεπάρκειας τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται εντονότερα, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η φλεβική θρόμβωση, είναι μεγαλύτερος.

Κιρσοί και Καύσωνας: Τι είναι οι κιρσοί

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Έτσι μία σημαντική ποσότητα αίματος παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά και δημιουργούνται αντιαισθητικοί κιρσοί συνήθως κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμελήσει κάποιος την οριστική απαλλαγή του από τους κιρσούς, δεδομένου ότι αυτοί πλέον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με το ενδοαυλικό laser, με την όλη διαδικασία να είναι ανώδυνη, χωρίς ανάγκη γενικής αναισθησίας, με τους  ασθενείς να κινητοποιούνται και να περπατούν αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης.

Κιρσοί και Καύσωνας. Τι πρέπει να κάνω;

Κάθε θεραπεία μπορεί να έχει προηγουμένως εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πρόληψης και αποφυγής των κιρσών αρκεί να έχουν ακολουθηθεί κάποιοι απλοί κανόνες.

  • Εάν κάνετε καθιστική εργασία κάντε συχνά διαλείμματα για να περπατήσετε
  • Μη μένετε πολλές ώρες στην ίδια θέση
  • Περιορίστε όσο το δυνατόν γίνεται την ορθοστασία
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια
  • Ξεκουράζετε τα πόδια σας για λίγα λεπτά τοποθετώντας τα πιο ψηλά από την καρδιά
  • Μη ζεσταίνετε υπερβολικά τα πόδια σας, γιατί η πολλή ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή που δημιουργεί εμπόδια στη φλεβική ροή

Συγχρόνως μην παραμελείτε και τα παρακάτω:

  • Απαλλαχθείτε από το περιττό βάρος
  • Ξεκουράζετε συχνά τα πόδια σας
  • Κάντε βόλτες με το ποδήλατο, απλό περπάτημα ή στατικές ασκήσεις
  • Προσέξτε τη διατροφή σας

Κιρσοί Και Καύσωνας: Γιατί Το Πρόβλημα Επιδεινώνεται Το Καλοκαίρι;

Διάγνωση των Κιρσών

Το σημαντικότερο είναι το να γνωρίζουμε εάν οι φλέβες μας είναι φυσιολογικές και απλά έχουμε κάποιες ενοχλήσεις λόγω του καλοκαιριού ή εάν πάσχουμε από φλεβική ανεπάρκεια, οπότε στα όποια συμπτώματα προστίθεται και ο κίνδυνος θρόμβωσης. Αυτό μπορούμε να το μάθουμε εύκολα με μια επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό και τον προσεκτικό απεικονιστικό έλεγχο με έγχρωμο duplex (triplex), ώστε να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Κιρσοί & Καύσωνας: Θεραπεία

Η χρήση της τεχνολογίας του λέιζερ στη θεραπεία των κιρσών, μας επιτρέπει να τα θεραπεύσουμε σε λιγότερο από μισή ώρα, χωρίς σχεδόν καθόλου πόνο για τον ασθενή και με δυνατότητα άμεσης επιστροφής στο σπίτι και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με λέιζερ από τον έμπειρο και εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Ματθαίου αποτελεί το παγκόσμιο gold standard και έχει ποσοστό επιτυχίας 98%.

Η νέα πρωτοποριακή ίνα που χρησιμοποιείται κατά την επέμβαση είναι η πλέον σύγχρονη και διαχέει την ακτίνα του Laser στις 360 μοίρες, επιδρώντας έτσι ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του τοιχώματος της φλέβας.

Η τεχνική της θεραπείας των κιρσών με λέιζερ μηδενικό μετεγχειρητικό πόνο για τους ασθενείς με βαριά και πρησμένα πόδια.

Τέλος, άλλες επιλογές θεραπείας των πρησμένων ποδιών για τον ασθενή είναι οι παρακάτω:

Χειρουργική Χωρίς Τομές.

Θεραπευτική Κόλλα.

Μικροφλεβεκτομές.

Σκληροθεραπεία (με Αφρό).

Ελαστικές Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης.

ΦΛΕΒΙΚή ΘΡόΜΒΩΣΗ - ΚΟΡΥΦΑίΟ&Sigmaf; ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓό&Sigmaf;

O αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου είναι ιδρυτής και δημιουργός του Σύγχρονου Φλεβολογικού Κέντρου Venocare Athens και προσφέρει επιστημονικά άρτιες υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας στους ασθενείς με κιρσούς και άλλες φλεβικές παθήσεις, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές για αμεσότερο, πιο ανώδυνο και φυσικά άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Διατελεί επίσης Διευθυντής του 1ου υπερσύγχρονου Φλεβολογικού Κέντρου στην Ελλάδα “Venous Center” του Ομίλου Ιασώ.

Το Τμήμα Laser Αντιμετώπισης Φλεβικών Παθήσεων «Venous Center» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2022 και παρέχει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και παρακολούθησης όλων των ασθενειών των αγγείων, τόσο των αρτηριών όσο και των φλεβών.

Κιρσοί Και Καύσωνας: Γιατί Το Πρόβλημα Επιδεινώνεται Το Καλοκαίρι;

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ