fbpx

Κιρσοί και Ευρυαγγείες

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Σε τι διαφέρουν και πως αντιμετωπίζονται.

Η φλεβίτιδα, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν τα συχνότερα κυκλοφορικά προβλήματα των κάτω άκρων. Δυστυχώς, αντιμετωπίζονται ακόμα από τους περισσότερους ως αισθητικό πρόβλημα, όμως, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ενδέχεται να εξελιχθούν σε εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις.

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Οι κιρσοί σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Συνήθως, εμφανίζονται κάτω από το γόνατο και στο μηρό, λόγω της παλινδρόμησης μιας σημαντικής ποσότητας αίματος προς τα πόδια και όχι προς την καρδιά όπως θα έπρεπε.

Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί συνδέονται με αλλαγή στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος μιας και αυξάνουν ιδιαίτερα τη φλεβική πίεση στο εσωτερικό των φλεβών και το αίμα κινείται με ταχύτητα μικρότερη από το φυσιολογικό.

Συνήθως, οι κιρσοί συνδέονται με μία φλέβα από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια.

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες αποτελούν αισθητικό πρόβλημα και μια πρώιμη ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας. Είναι μικρές διατεταμένες φλέβες που έχουν παρουσιάσει βλάβη στις βαλβίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση τους, μιας και το αίμα, σε μεγαλύτερο όγκο, ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική.

Οι ευρυαγγείες έχουν μικρή διάμετρο και βρίσκονται επιφανειακά στο δέρμα, και παρόλο που πιθανόν να συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών διαφέρουν σημαντικά από τους κιρσούς. Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες, στην επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια της κνήμης, σε χρώμα κόκκινο ή σκούρο μπλε και έχουν μορφή αραχνοειδή, θυσανωτή, τριχοειδή κλπ.

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Τι είναι η φλεβίτιδα;

Φλεβίτιδα σημαίνει φλεγμονή μιας φλέβας και προκαλείται από τραυματισμό της φλέβας. Συνήθως, εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ παράγοντες κινδύνου αποτελούν ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και οι κιρσοί.

Αντίστοιχα, η θρομβοφλεβίτιδα αποτελεί συχνό και επώδυνο σύμπτωμα της φλεβικής ανεπάρκειας κατά το οποίο δημιουργείται θρόμβος, το τοίχωμα της φλέβας φλεγμαίνει, το δέρμα γίνεται σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο.

Ο ασθενής που υποψιάζεται ότι πάσχει από επιπολής (επιφανειακή) φλεβική θρόμβωση πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση. Η επιπολής φλεβίτιδα φαίνεται συνήθως στους κιρσούς.

Κιρσοί και Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ προκαλεί τους κιρσούς των κάτω άκρων. Αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν υπάρχει ήδη φλεβική πάθηση που δεν έχει διαγνωστεί, με αποτέλεσμα αυτό να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Μετά την κύηση, οι κιρσοί στην πύελο και στο αιδοίο συνήθως υποστρέφουν και όλα επιστρέφουν στη φυσιολογική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ωοθηκικές φλέβες παραμένουν διατεταμένες, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σταδιακά το σύνδρομο της πυελικής συμφόρησης.

Τι προκαλεί την φλεβική ανεπάρκεια;

Oταν οι βαλβίδες στις φλέβες υποστούν ζημιά το αίμα θα αρχίσει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, δηλαδή, από την καρδιά προς τα πόδια. Η παθολογική κίνηση του αίματος ενισχύεται επιπλέον από τη βαρύτητα και από την αύξηση της πίεσης στην κοιλιά, όταν μιλάμε, βήχουμε ή σηκώνουμε βάρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο όγκος του αίματος στα πόδια να αυξάνει και συνεπώς αυξάνεται και η πίεση μέσα στις φλέβες. Πως δημιουργούνται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες 

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Θεραπείες

Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών αποτελεί η ενδοαυλική θεραπεία με Laser υπό την έμπειρη καθοδήγηση του αγγειοχειρουργού Αλέξανδρου Ματθαίου. Είναι η πιο αξιόπιστη και σύντομη θεραπεία, χωρίς να απαιτεί γενική αναισθησία. Έτσι ο ασθενής μπορεί άμεσα, ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

κιρσοι φωτογραφιες

Αντίστοιχα, για τις ευρυαγγείες, ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς, γίνεται συνήθως ένας συνδυασμός από διάφορες τεχνικές και μεθόδους για τη θεραπεία τους. Μπορούν να εφαρμοσθούν, ανάλογα με την περίπτωση, Laser, σκληροθεραπεία, Θερμοπηξία και σκληροθεραπεία με αφρό.

Ο Αγγειοχειρουργός επιλέγει πάντοτε τις πιο κατάλληλες μεθόδους για την αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κιρσοί Και Ευρυαγγείες: Σε Τι Διαφέρουν Και Πως Αντιμετωπίζονται;

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

Καλέστε μας