Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο;
Κάθε χρόνο, 1 στους 4 ανθρώπους πεθαίνει παγκοσμίως από παθήσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Ο συγκεκριμένος αριθμός θανάτων ξεπερνάει κατά πολύ όλους τους θανάτους από καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού, AIDS καθώς και τροχαίων ατυχημάτων. Όμως, σύμφωνα με σχετικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι τα φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια συχνά είναι αποτρέψιμα και οι στρατηγικές πρόληψης τους μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη θρόμβων, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης, η οποία κάθε χρόνο είναι στις 13 Οκτωβρίου, είναι απαραίτητο τόσο η Ιατρική Κοινότητα, όσο και οι Οργανισμοί Υποστήριξης Ασθενών να ενισχύσουν το έργο ευαισθητοποίησης σχετικά με την πάθηση και να προσφέρουν ενημέρωση στους ασθενείς για τα στάδια της πορείας ανάρρωσής τους.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική δραστηριότητα, η απώλεια βάρους, η επιλογή του κατάλληλου αντισυλληπτικού χαπιού μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβωτικών επιπλοκών, όταν οι άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των θρόμβων είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι φέτος η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης σχετίζεται με τη θρόμβωση, η οποία αφορά τη νοσηλεία. Τέλος, να τονιστεί ότι οι θρόμβοι μπορούν να προληφθούν σε αρκετές περιπτώσεις, αρκεί οι κλινικοί ιατροί να αξιολογούν κατάλληλα τον κίνδυνο θρομβοεμβολής.
Θρόμβωση: Στατιστικά Στοιχεία
- Κάθε χρόνο, 10 εκατομμύρια περίπου περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής παγκοσμίως.
- Στην Ευρώπη κάθε χρόνο συμβαίνουν 544.000 θάνατοι, οι οποίοι σχετίζονται με φλεβική θρομβοεμβολή.
- Η θρόμβωση είναι εξίσου συχνή σε γυναίκες και άνδρες, καθώς και ακόμη πιο συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Πρόληψη της Θρόμβωσης: Για Νοσηλευόμενους Ασθενείς
- Οι μισοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς αξιολογούνται από τους γιατρούς τους ως διατρέχοντες υψηλό κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή και πρέπει να κάνουν θεραπεία προφύλαξης. Από αυτούς, μόνο 1 στους 2 ασθενείς λαμβάνει στην πραγματικότητα επαρκή θεραπεία προφύλαξης, ενώ για τους ασθενείς στην Ευρώπη καταγράφεται κάπως καλύτερη επίδοση σε αυτόν τον τομέα.
- Οι κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής, οι οποίες βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (2018), προτείνουν να γίνεται θρομβοπροφύλαξη σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που νοσηλεύονται και όχι μόνο στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.
Κιρσοί και θρόμβωση: Πως συνδέονται;
Κιρσοί και θρόμβωση αλληλοσυνδέονται άμεσα. Μιλώντας για τους κιρσούς, αυτό που στην αρχή φαίνεται να είναι αισθητικό ζήτημα ουσιαστική είναι μία σοβαρή φλεβική πάθηση. Οι κιρσοί είναι τμήματα φλεβών στα οποία το αίμα δεν κυλά κανονικά προς την καρδιά – η ροή του δεν είναι ομαλή ή παλινδρομεί. Η διαταραχή ροής αίματος οδηγεί στη συσσώρευση του στα πόδια (προκαλώντας αίσθημα βάρους ή εύκολη κόπωση) και αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα για δημιουργία θρόμβωσης. Διαβάστε περισσότερα: Κιρσοί και θρόμβωση: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;.
Πρόληψη της Θρόμβωσης: Πρακτικά Βήματα για τους Ασθενείς
- Λάβετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο σταθερή την καρδιακή ανεπάρκεια, τον διαβήτη ή οποιοδήποτε άλλο θέμα υγείας που ίσως υπάρχει.
- Χάστε βάρος (αν είστε υπέρβαροι).
- Να παραμένετε δραστήριοι και να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση με περπάτημα είναι κατάλληλη.
- Όταν ταξιδεύετε, να φοράτε φαρδιά ρούχα και να πίνετε πολύ νερό.
- Να σηκώνεστε και να μετακινείστε τουλάχιστον κάθε 1 ώρα κάθε φορά που ταξιδεύετε με λεωφορείο, αεροπλάνο ή τρένο, κυρίως αν το ταξίδι κρατάει παραπάνω από 4 ώρες.
- Να μην μένετε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους.
- Να σταματάτε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες όταν οδηγείτε, να βγαίνετε έξω και να κινήστε.
- Να κάνετε ασκήσεις με τα δάχτυλα του ποδιού και τη φτέρνα ή να σταυρώνετε τα πόδια σας αν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε.
- Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης κάθε φορά που λαμβάνετε ορμόνες, τόσο για λόγους αντισύλληψης, όσο ως θεραπεία υποκατάστασης ή στη διάρκεια και αμέσως μετά από οποιαδήποτε εγκυμοσύνη.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ