fbpx

Κιρσοί Μήτρας

 

Κιρσοί Μήτρας: Τι είναι ο πόνος στην πύελο;

Ο πόνος στην πύελο είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες. Περίπου οι μισές γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πύελο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ για ορισμένες από αυτές είναι χρόνιο πρόβλημα.

 

Κιρσοί Μήτρας: Πότε εμφανίζονται;

Οι κιρσοί μήτρας είναι πιθανό να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, εξαιτίας ανεπάρκειας και διάτασης της ωοθηκικής φλέβας. Οι κιρσοί μήτρας ονομάζονται αλλιώς και σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Η ανεπάρκεια της ωοθηκικής φλέβας οφείλεται στη μεγάλη αύξηση, σχεδόν 60%, τόσο των οιστρογόνων που αδυνατίζουν το τοίχωμα των φλεβών, όσο και του αίματος που κυκλοφορεί στις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ακόμη, η κυοφορούσα μήτρα συμβάλλει και εκείνη στη δημιουργία ανεπάρκειας, εξαιτίας τόσο του όγκου της όσο και της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτή, η οποία διοχετεύεται προς την καρδιά μέσα από την ωοθηκική φλέβα.

Μετά την εγκυμοσύνη, οι κιρσοί μήτρας συνήθως υποστρέφουν και όλα επιστρέφουν στη φυσιολογική κατάσταση πριν από την κύηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ωοθηκικές φλέβες παραμένουν διατεταμένες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι κιρσοί μήτρας.

Άρα, η σύνδεση μεταξύ της εγκυμοσύνης και των κιρσών μήτρας είναι στενή, διότι εμφανίζονται πάντα μετά από κάποια εγκυμοσύνη, ενώ είναι σπάνιοι σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμα.

Συμπερασματικά, όσο πιο πολλές φορές μείνει έγκυος μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κιρσούς μήτρας.

 

Κιρσοί Μήτρας: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν;

Οι κιρσοί μήτρας είναι πιθανό να συνοδεύονται από πόνο στην πύελο, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από γυναικολογικής φύσεως καταστάσεις. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την ορθοστασία και συνδέεται με δυσλειτουργία στο φλεβικό σύστημα. Επίσης, ο πόνος γίνεται πιο έντονος κατά τις πρώτες μέρες της περιόδου, ενώ συχνά αναφέρεται η ύπαρξη πόνου κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ίσως η έγκυος να αντιληφθεί την εμφάνιση κιρσών στο αιδοίο της, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Μάλιστα, αν προϋπάρχουν κιρσοί στα κάτω άκρα, οι αντίστοιχοι κιρσοί των γεννητικών οργάνων επιδεινώνονται σημαντικά. Η ύπαρξη κιρσών επηρεάζει την κυοφορούσα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, διότι της προκαλούν βάρος και πόνο, ενώ υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης και προκαλούν αύξηση του άγχους, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την έγκυο, η οποία είναι ήδη συναισθηματικά φορτισμένη.

Ακόμη, οι κιρσοί μήτρας συχνά τροφοδοτούν τους κιρσούς στα κάτω άκρα, οι οποίοι ξεκινούν από το περίνεο και κατευθύνονται στην έσω επιφάνεια του μηρού, και καταλήγουν στη μείζονα σαφηνή, προκαλώντας φλεβική ανεπάρκεια.

Τέλος, μια γυναίκα που αισθάνεται πόνους στην πύελο για διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες, είναι πολύ πιθανό να πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να έχει υποβληθεί αρκετές φορές σε γυναικολογική εξέταση, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί παθολογία.

 

ΚΙΡΣΟί ΜήΤΡΑ&Sigmaf;

 

Κιρσοί Μήτρας: Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Η διάγνωση γίνεται με διακολπικό και διακοιλιακό υπερηχογράφημα, προκειμένου να αναδειχθούν η διάταση της ωοθηκικής φλέβας και η παλινδρόμηση του αίματος σε αυτή, καθώς και οι διατεταμένες φλέβες στην πύελο και ιδιαίτερα εκείνες στον στρογγυλό σύνδεσμο της μήτρας.

Ακόμη, η διάγνωσή τους μπορεί να γίνει και με μαγνητική τομογραφία καθώς και με μαγνητική φλεβογραφία.

 

Κιρσοί Μήτρας: Ποια είναι η θεραπεία τους όταν εμφανίζονται συμπτώματα;

Όταν παρουσιάζονται συμπτώματα από την πύελο, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της ωοθηκικής φλέβας. Η θεραπεία μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, μπορεί βέβαια και να είναι ελάχιστα επεμβατική, ενδοαγγειακή με τον εμβολισμό της φλέβας, ώστε να κλείσει και να μην διοχετεύει αίμα προς την πύελο. Η ελάχιστα επεμβατική ενδοαγγειακή θεραπεία βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση υγείας του ασθενούς, με τα συμπτώματα να υποχωρούν, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα.

 

Κιρσοί Μήτρας: Ποια είναι η θεραπεία τους όταν δεν εμφανίζονται συμπτώματα;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν εμφανίζει πόνο στην πύελο, όμως η παρουσία κιρσών μήτρας και στα κάτω άκρα είναι ενδεικτικός παράγοντας της πάθησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να γίνει θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων καθώς και των κιρσών μήτρας.

Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί την ιδανική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών μήτρας. Ακόμη, η θεραπεία ολοκληρώνεται με επιτυχία μέσα από την αντιμετώπιση των κιρσών στα κάτω άκρα. Η μείζον σαφηνής θεραπεύεται με τη χρήση ενδοαυλικού laser και οι κιρσοί αφαιρούνται με τη χρήση σκληρυντικού αφρού ή με τις μικροφλεβεκτομές.

 

Κιρσοί Μήτρας

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

Καλέστε μας