fbpx

Θρομβοφλεβίτιδα Κάτω Άκρων: Αίτια, Διάγνωση & Αποτελεσματική Αντιμετώπιση

 

Η φλεβίτιδα (κιρσοί) και η θρόμβωση συνδέονται άμεσα. Οι κιρσοί δεν αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή φλεβική πάθηση. Οι κιρσοί είναι τμήματα των φλεβών που παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη ροή του αίματος προς την καρδιά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αίματος στα πόδια, προκαλώντας εύκολη κόπωση ή αίσθημα βάρους. Αυτή η διαταραχή στη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση θρόμβων, έναν επικίνδυνο παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Τι είναι η θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων και ποια τα αίτιά της;

Μια επιπλοκή που ενδέχεται να συμβεί σύντομα σε ασθενείς με φλεβίτιδα είναι η θρόμβωση. Αυτό γίνεται αντιληπτό, διότι υπάρχει έντονος πόνος στην περιοχή του κιρσού που θρομβώθηκε, ο οποίος ψηλαφάται σκληρός, ιδιαίτερα ευαίσθητος και παρατηρείται ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στη διαδρομή του. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται επιπολής (επιφανειακή) θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων και είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο ασθενής με επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων πρέπει να απευθυνθεί στον αγγειοχειρουργό του, ώστε να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του θρόμβου σε μεγάλες φλέβες που βρίσκονται βαθύτερα στο πόδι (εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων). Έτσι, φλεβίτιδα και θρόμβωση αλληλοσυνδέονται, ενώ η επέκταση της θρόμβωσης ενδέχεται να αποτελέσει απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενή.

 

ΘΡΟΜΒΟΦΛΕΒίΤΙΔΑ ΚάΤΩ ΆΚΡΩΝ

 

Διάγνωση Θρομβοφλεβίτιδας Κάτω Άκρων

Μια απλή κλινική εξέταση δεν αρκεί για τη διερεύνηση των ασθενών με θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση του ασθενή με θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων είναι η διενέργεια έγχρωμου υπερηχογραφήματος διπλής αντίθεσης, γνωστό ως τρίπλεξ φλεβών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μελετήσουμε αιμοδυναμικά τη συμπεριφορά των φλεβικών στελεχών, ενώ σαν μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη.

Η αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων με υπερήχους είναι εξειδικευμένη εξέταση και πραγματοποιείται, με σκοπό να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο, εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για τον εκάστοτε ασθενή.

Η αιμοδυναμική μελέτη διαφέρει από το παλιό κλασικό τρίπλεξ, γνωστό ως «χαρτογράφηση», και είναι πολύ πιο λεπτομερής και πολυδιάστατη. Για εμάς, κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, η οποία απαιτεί τον συνδυασμό των κατάλληλων τεχνικών. Η σωστή διάγνωση και η εφαρμογή της σωστής θεραπείας έχει ιδιαίτερη σημασία στο κέντρο μας.

 

Αποτελεσματική Θεραπεία για τη Θρομβοφλεβίτιδα Κάτω Άκρων

Η θεραπεία για τη θρομβοφλεβίτιδα κάτω άκρων έχει γνωρίσει πραγματική επανάσταση τα τελευταία 15 χρόνια. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση αποτελούσε την πρώτη και ίσως τη μοναδική επιλογή. Πλέον, η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, καθώς πολλές σύγχρονες θεραπείες έχουν έρθει στο προσκήνιο, ενώ κάποιες παλαιότερες τεχνικές έχουν εξελιχθεί, όπως η σκληροθεραπεία.

Στη σύγχρονη αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας κάτω άκρων, οι ενδοφλεβικές τεχνικές και κυρίως η ενδοαυλική θεραπεία με τη χρήση Laser αποτελούν πρώτη επιλογή και έχουν άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι η «χημεία» που αναπτύσσεται μεταξύ του γιατρού και του ασθενή κατά την επίσκεψη στο ιατρείο έχει καθοριστική σημασία στην τελική επιλογή αγγειοχειρουργού. Ένας κορυφαίος αγγειοχειρουργός τόσο με τις επικοινωνιακές δεξιότητες, όσο και με την επαγγελματική του κατάρτιση, θα βοηθήσει τον ασθενή να αισθανθεί ασφαλής με την επιλογή του, δημιουργώντας έναν δεσμό εμπιστοσύνης, απαραίτητο για να επιτρέψει ο ασθενής οποιαδήποτε, χειρουργική ή μη, θεραπεία.

 

Θρομβοφλεβίτιδα Κάτω Άκρων: Αίτια, Διάγνωση &Amp; Αποτελεσματική Αντιμετώπιση

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

Καλέστε μας