fbpx

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Υπάρχουν μερικά σημάδια που ακόμη και αν δεν τα προσέξατε ποτέ έως σήμερα ίσως να μαρτυρούν ότι πάσχετε από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν μερικά σημάδια που ακόμη και αν δεν τα προσέξατε ποτέ έως σήμερα ίσως να μαρτυρούν ότι πάσχετε από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρές φλέβες, διαμέτρου περίπου 1-3 χιλιοστά, οι οποίες είναι εμφανείς στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν την τάση να αυξάνουν σε μέγεθος και να πληθαίνουν. Οι κιρσοί είναι μεγαλύτερες φλέβες από τις ευρυαγγείες και βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Σε ύπτια θέση μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανείς αλλά όταν ο ασθενής παραμείνει όρθιος για μικρό χρονικό διάστημα «γεμίζουν» και γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Και οι δύο περιπτώσεις οφείλονται στο ίδιο ουσιαστικά πρόβλημα, την παθολογική ροή του αίματος μέσα στις φλέβες που πάσχουν, όμως, οι κιρσοί είναι πιο σοβαρή κατάσταση σε σύγκριση με τις ευρυαγγείες. Παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες μερικές φορές δεν αντιστοιχούν στην βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασθενείς με ιδιαίτερα εμφανείς κιρσούς δεν αναφέρουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα και αντιθέτως δεν είναι καθόλου σπάνιο ασθενείς που έχουν ευρυαγγείες να υποφέρουν σχεδόν καθημερινά από αυτές. Σημειώνεται επίσης ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς με κιρσούς έχουν και ευρυαγγείες. Προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας:
  1. Η παρουσία κιρσών ή ευρυαγγειών. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι σχεδόν πάντα ορατές με το γυμνό μάτι. Συνεπώς, εφόσον κάποιος μπορεί και βλέπει ευρυαγγείες ή/και κιρσούς στα πόδια του, η απάντηση στο ερώτημα αν πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια είναι αρκετά απλή: Ναι!
  2. Πόνος ή δυσφορία στα πόδιαΕάν αισθάνεστε συχνά πόνο, κάψιμο, φαγούρα, βάρος, κράμπες ή μούδιασμα στα πόδια σας, ειδικά μετά από παρατεταμένη περίοδο ορθοστασίας ή καθιστικής στάσης, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια.
  3. Οίδημα στα πόδια ή στους αστράγαλους. Το οίδημα στα πόδια, ειδικά αν γίνεται ιδιαίτερα έντονο προς το απόγευμα και επιδεινώνεται από την ορθοστασία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως ξεκινάει στην περιοχή των αστραγάλων και αργότερα επεκτείνεται προς τα πάνω. Πρέπει να σημειωθεί ότι οίδημα προκαλούν πολλές καταστάσεις, όπως παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών, του ήπατος ή ορμονολογικές διαταραχές. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις το οίδημα αφορά και τα δύο πόδια στον ίδιο βαθμό σε αντίθεση με το οίδημα που οφείλεται στην φλεβική ανεπάρκεια όπου συνήθως είναι πιο έντονο στο άκρο που πάσχει περισσότερο.
  4. Κουρασμένα ή βαριά πόδιαΕάν αισθάνεστε εύκολη κόπωση στα πόδια μετά από μέτρια δραστηριότητα ή μετά από σύντομη ορθοστασία, είναι πιθανό να πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια.
  5. Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα πόδια.Η εμφάνιση ερεθισμού, ερυθρότητας ή φλεγμονής στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους ή στην γαστροκνημία μπορεί να σχετίζεται με φλεβική ανεπάρκεια. Με την πάροδο των ετών, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων με σκούρο καφέ χρώμα. Αυτές μπορεί να έχουν μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος ενώ κατά τόπους μπορούν και να συρρέουν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπέρχρωση. Σε προχωρημένες καταστάσεις φλεβικής ανεπάρκειας το δέρμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σκληρό και εύθρυπτο. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με μια κατάσταση που ονομάζεται λιποδερματοσκλύρυνση.
  6. Παρουσία πληγών στα πόδια.Οι πληγές αυτές (έλκη) εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στους αστραγάλους ή στο κατώτερο τμήμα της γαστροκνημίας. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι δεν κλείνουν εύκολα και μπορεί να εμφανίζονται ξανά και ξανά στην ίδια περιοχή. Συνήθως μαρτυρούν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια η οποία δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και η αντιμετώπιση τους μπορεί να είναι χρονοβόρα, η θεραπεία της αιτίας (της φλεβικής ανεπάρκειας) βοηθά στην επούλωση ενώ προστατεύει από υποτροπές. Τέλος σημειώνεται ότι, σε σπανιότερες περιπτώσεις, η εμφάνισή τους μπορεί να οφείλεται σε αρτηριακή ανεπάρκεια ή αγγειίτιδα.
  7. Νυχτερινές κράμπες ή αίσθημα καύσους στα πόδιαΥπάρχουν ασθενείς οι οποίοι αισθάνονται ένα δυσάρεστο αίσθημα καύσους ή ακόμη και πόνο στα πόδια, ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας και κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν το «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών» (Restless Legs Syndrome – RLS), το οποίο όλο και πιο συχνά φαίνεται στις μελέτες να συνδέεται με την συνύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας. Η επιτυχής αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας σε αυτούς τους ασθενείς οδηγεί συχνά σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με το σύνδρομο.
Τα Συμπτώματα Της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλέστε μας