fbpx

Προδιάθεση για εμφάνιση θρομβώσεων σε ασθενείς με κιρσούς

Οι ασθενείς με παθολογικές φλέβες, δηλαδή κιρσούς, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν θρομβοφλεβίτιδα και θρόμβωση στις φλέβες αυτές σε σύγκριση με ανθρώπους στους οποίους οι φλέβες είναι φυσιολογικές.

Στις παθολογικές φλέβες επικρατούν συνθήκες αυξημένης πίεσης λόγω φλεβικής υπέρτασης ενώ η ταχύτητα ροής του αίματος είναι αρκετά χαμηλή. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοφλεβίτιδας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι φλέβες αυτές είναι ακριβώς κάτω από το δέρμα και υπόκεινται σχεδόν καθημερινά σε μικροτραυματισμούς, γίνεται αντιληπτό ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβωσης αυξάνει πολύ.

Κάποιες περιπτώσεις θρόμβωσης αφορούν επιφανειακές φλέβες και συνήθως έχουν καλοήθη πορεία. Για παράδειγμα, η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται θρόμβος και φλεγμονή σε μια επιφανειακή φλέβα. Η φλέβα αυτή είναι παθολογική (κιρσός) στην συντρηπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα συνήθως έχει καλοήθη πορεία και υποχωρεί, ακόμη και χωρίς αγωγή. Παρ’ όλα αυτά ο πόνος βελτιώνεται πιο γρήγορα και η ανάρρωση είναι ταχύτερη εφόσον χορηγηθεί αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με εφαρμογή εξωτερικής πίεσης με τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο θρόμβος που σχηματίζεται σε μια επιφανειακή φλέβα επεκτείνεται και στις εν τω βάθει φλέβες, δηλαδή φλέβες μεγαλύτερης διαμέτρου που βρίσκονται βαθιά κάτω από το δέρμα μεταξύ των μυών και δίπλα στις αρτηρίες. Αυτές, καθώς εισέρχονται στην κοιλιά, συνεχίζουν σε ακόμη μεγαλύτερες φλέβες, οι οποίες καταλήγουν στην καρδιά. Από την καρδιά το φλεβικό αίμα εισέρχεται στην κυκλοφορία των πνευμόνων. Η εμφάνιση θρόμβου στις εν τω βάθει φλέβες είναι γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (Deep Vein Thrombosis – DVT).

Μπορεί να εκδηλωθεί με αιφνίδια έναρξη πόνου και οιδήματος στο άκρο και είναι πολύ επικίνδυνη, διότι μέρος του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί και μέσω της κυκλοφορίας να φθάσει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή (Pulmonary Embolism – PE). Η πνευμονική εμβολή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο στο στήθος και δύσπνοια, ενώ αν είναι μαζική είναι πιθανό να επιφέρει αιφνίδιο θάνατο.

Και οι δύο παραπάνω καταστάσεις θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ιατρικό επείγον. Ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης όλων αυτών των καταστάσεων είναι η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας.
Προδιάθεση Για Εμφάνιση Θρομβώσεων Σε Ασθενείς Με Κιρσούς

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλέστε μας