fbpx

Αλήθειες και μύθοι για τις φλεβικές παθήσεις

Μεγάλος αριθμός γιατρών και ασθενών αγνοεί την σημασία και την επικινδυνότητα των φλεβικών παθήσεων

Μεγάλος αριθμός γιατρών και ασθενών αγνοεί την σημασία και την επικινδυνότητα των φλεβικών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά η ύπαρξή τους μπορεί να αποτελεί μία μεγάλη απειλή για την υγεία.

Μύθος 1ος: Το αίσθημα δυσφορίας στα πόδια είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

Το αίσθημα του πόνου, βάρους ή κούρασης στα πόδια αποτελεί παθολογική κατάσταση για κάθε ηλικία. Ωστόσο, η πάροδος του χρόνου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης των φλεβικών προβλημάτων που δεν έχουν αντιμετωπισθεί, καθώς οι φλέβες βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη ενάντια σε δύο πολύ ισχυρούς εχθρούς: τη βαρύτητα και τον χρόνο. Η ύπαρξη δυσφορίας στα πόδια θα πρέπει να εξετάζεται πάντα από αγγειοχειρουργό.

Μύθος 2ος: Οι φλεβικές παθήσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές ή επικίνδυνες.

Μεγάλος αριθμός γιατρών και ασθενών αγνοεί την σημασία των φλεβικών παθήσεων. Οι φλεβικές παθήσεις μπορεί να συνδέονται από πολύ σοβαρές και επικύνδινες για τη ζωή ασθένειες όπως κίνδυνο θρόμβωσης, φλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή, συνεπώς αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Κάθε άλλο παρά ασήμαντο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η φλεβική ανεπάρκεια φαίνεται να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτό σχετίζεται με τη μείωση του χρόνου που αφιερώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στο περπάτημα και την άθληση. Η πάθηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε έλκη, ειδικά στην κνήμη, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Πολλές φορές οδηγεί σε υπέρχρωση και σκλήρυνση του δέρματος σε περιοχές λιποδερματοσκλήρυνσης ενώ συχνά επιφέρει πτώση της αυτοεκτίμησης και συνεπώς της ποιότητας ζωής.

Μύθος 3ος: Η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων είναι επώδυνη και προκαλεί ουλές.

Αν και παλιότερα ο παραπάνω μύθος αποτελούσε γεγονός, στις μέρες μας οι νέες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων τον καταρρίπτουν. Πολλές από τις παλιές θεραπείες, όπως η σαφηνεκτομή και η σκληροθεραπεία με υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου, ήταν όντως επώδυνες και αισθητικά αποκρουστικές. Την λύση όμως σε αυτό δίνουν οι νέες μέθοδοι, οι οποίες διαδίδονται όλο και περισσότερο, καθώς είναι ανώδυνες και δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου σημάδια ακόμη και σε προχωρημένες καταστάσεις φλεβικής ανεπάρκειας. Οι νέες αυτές τεχνικές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση Laser, υπερήχων και άλλων μοντέρνων τεχνολογιών καθώς και νέων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων.

Μύθος 4ος: Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων είναι συχνά αναποτελεσματική και βραχύβια.

Πράγματι πριν από μια δεκαετία, η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών ήταν αρκετά αναποτελεσματική με το 85-90% των ασθενών να εμφανίζουν υποτροπή της πάθησης κάποια στιγμή της ζωής τους. Στις μέρες μας, παρόλο που ως γνωστών η φλεβική νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί ριζικά, όταν η αντιμετώπιση γίνεται από έμπειρα χέρια και με χρήση των νέων τεχνικών, μέχρι και 90% των ασθενών δεν θα χρειαστούν ξανά θεραπεία.

Το ίδιο ισχύει και για τις ευρυαγγείες. Σήμερα, ασθενείς με ευρυαγγείες σε έμπειρα χέρια μπορούν να πετύχουν ποσοστό εκκαθάρισης πάνω από 90%, οι οποίες μπορεί να υποτροπιάσουν σε ποσοστό μικρότερο του 15%. Πιθανόν να χρειαστούν θεραπείες περιστασιακά, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών απολαμβάνει οφέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μύθος 5ος: Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε νέα φλεβικά προβλήματα.

Και αυτή η δήλωση έχει μια δόση αλήθειας όσον αφορά την παλιά μέθοδο της ανοικτής χειρουργικής αποκατάστασης η οποία έτεινε να οδηγεί σε μελλοντικά σε νέα φλεβικά προβλήματα. Ευτυχώς, όμως, η πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των φλεβών αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη ρίζα του διακόπτοντας μόνιμα τη λειτουργία των παθολογικών φλεβών.

Μύθος 6ος: Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι εξουθενωτικές για τον ασθενή και η ανάρρωση είναι μακροχρόνια.

Ένας ακόμη μύθος που κάποτε ήταν αλήθεια αλλά πλέον καταρρίπτεται. Σε αντίθεση με τις παλιές επώδυνες και μακράς ανάρρωσης τεχνικές, οι σημερινές σύγχρονες τεχνικές γίνονται με τοπική αναισθησία, με τη χορήγηση ελαφράς μέθης ή ακόμη και χωρίς. Οι ασθενείς περπατούν άμεσα μετά την επέμβαση, δεν αισθάνονται πόνο και παίρνουν εξιτήριο άμεσα. Επιπλέον, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε μόλις μία με δύο ημέρες μετά από την επέμβαση και στις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμη και από την επόμενη μέρα.

Μύθος 7ος: Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας κοστίζουν πολύ.

Η θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλική αποκατάσταση με Laser, επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική και συνοδεύεται από πολύ σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των νοσηλειών. Με την κάλυψη του κόστους της ίνας Laser από τον ΕΟΠΥΥ τα κόστη της επέμβασης έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Αν και η συνολική χρέωση εξατομικεύεται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς το κόστος σε κάθε περίπτωση παραμένει χαμηλό.

Όσον αφορά τις ευρυαγγείες, η χρέωση για την αντιμετώπιση τους γίνεται ανά συνεδρία και το συνολικό κόστος καθορίζεται από το μέγεθος του προβλήματος και το συνολικό αριθμό συνεδριών. Σε κάθε περίπτωση, ανέρχεται σε πολύ λογικά επίπεδα.

Μύθος 8ος: Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων για αισθητικούς λόγους είναι μόνο για τους ματαιόδοξους.

Οι φλεβικές παθήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία. Ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, η επίπτωση που έχουν στην αυτοεκτίμηση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που λόγω της αισθητικής εικόνας των ποδιών τους διαμορφώνουν την γκαρνταρόμπα τους αναλόγως, αποφεύγοντας να φοράνε φούστες ενώ αισθάνονται μειονεκτικά στην παραλία, στο κολυμβητήριο ή σε άλλους χώρους όπου πρέπει να εκθέσουν τα πόδια τους σε κοινή θέα.

Η αντιμετώπιση του αισθητικού μέρους του προβλήματος με σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες συνδυάζουν τη θεραπεία με ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα δεν βοηθάει μόνο στην δημιουργία μίας καλαίσθητης όψης αλλά και στην αναστροφή της ψυχολογίας και την ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Αλήθειες Και Μύθοι Για Τις Φλεβικές Παθήσεις

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλέστε μας