Σύνδρομο
Πυελικής Συμφόρησης

1Ο πόνος στην πύελο...

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Ο πόνος στην πύελο είναι κάτι εξαιρετικά συχνό στις γυναίκες.

Σχεδόν οι μισές γυναίκες θα εμφανίσουν πόνο στην πύελο κατά τη διάρκεια της ζωής τους ενώ για κάποιες από αυτές θα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

2Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία διατεταμένων φλεβών (κιρσών) στην πύελο που μπορεί να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω διάτασης και ανεπάρκειας της ωοθηκικής φλέβας.

Η ανεπάρκεια αυτή οφείλεται στην μεγάλη αύξηση, περίπου 60%, τόσο του αίματος που κυκλοφορεί στις φλέβες κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και των οιστρογόνων τα οποία αδυνατίζουν το τοίχωμα των φλεβών.

Τέλος, η κυοφορούσα μήτρα παίζει και αυτή το ρόλο της, τόσο λόγω του όγκου της όσο και λόγω της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτή, η οποία διοχετεύεται προς την καρδιά μέσω της ωοθηκικής φλέβας.

Αν και συνήθως μετά την κύηση οι κιρσοί στην πύελο και οι κιρσοί του αιδοίου συνήθως υποστρέφουν και όλα επιστρέφουν στην κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ωοθηκικές φλέβες παραμένουν διατεταμένες και αναπτύσσεται σταδιακά το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Υπάρχει, λοιπόν, στενή σύνδεση της εγκυμοσύνης με το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης καθώς εμφανίζεται πάντα μετά από κύηση ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο σε νεαρές γυναίκες και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των κυήσεων στη διάρκεια της ζωής μίας γυναίκας, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να το εμφανίσει.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εμφάνιση κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εδώ.

3Ποια είναι τα συμπτώματα της πυελικής συμφόρησης;

Η έγκυος είναι πιθανό να αντιληφθεί όλες αυτές τις αλλαγές από την εμφάνιση κιρσών στο αιδοίο της, οι οποίοι μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί. Όταν μάλιστα προϋπήρχαν και κιρσοί στα κάτω άκρα, αυτοί επιδεινώνονται σημαντικά. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την γυναίκα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά καθώς της προκαλούν βάρος, πόνο, κίνδυνο θρόμβωσης ενώ προσθέτουν ιδιαίτερο άγχος στην ήδη φορτισμένη συναισθηματικά έγκυο γυναίκα.

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στην πύελο που μπορεί να προκαλείται από πολλές καταστάσεις, συνήθως γυναικολογικής φύσεως. Η επιδείνωση του πόνου κατά την ορθοστασία συνδέεται με φλεβική δυσλειτουργία . Επιπρόσθετα, ο πόνος είναι πιο έντονος κατά την έναρξη της περιόδου ενώ συχνά οι γυναίκες αναφέρουν πόνο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

Οι κιρσοί στο αιδοίο είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να υποψιάσει για την πιθανότητα η ασθενής να πάσχει από σύνδρομο πυελικής συμφόρησης. Συχνά, οι κιρσοί του αιδοίου τροφοδοτούν κιρσούς στο κάτω άκρο οι οποίοι ξεκινούν από το περίνεο, πορεύονται στην έσω επιφάνεια του μηρού και καταλήγουν στην μείζονα σαφηνή, προκαλώντας της ανεπάρκεια.

Η τυπική γυναίκα με το σύνδρομο είναι αυτή που έχει πόνους στην πύελο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τον γυναικολόγο της, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί παθολογία κατά την γυναικολογική εξέταση.

4Πως γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης;

Η διάγνωση περιλαμβάνει τον συνδυασμό διακολπικού και διακοιλιακού υπερηχογραφήματος, έτσι ώστε να αναδειχθούν τόσο οι διατεταμένες φλέβες στην πύελο, και ιδιαίτερα στον στρογγύλο σύνδεσμο της μήτρας, όσο και η διάταση της ωοθηκικής φλέβας και η παλινδρόμηση του αίματος σε αυτή.

Η μαγνητική τομογραφία και η μαγνητική φλεβογραφία μπορεί, επίσης, να φανούν χρήσιμες στη διάγνωση.

5Ποια είναι η θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης;

Η τρόπος θεραπείας μπορεί να διαφέρει ανάλογα την ασθενή.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα:

Εφόσον υπάρχουν συμπτώματα από την πύελο, η θεραπεία κατευθύνεται προς την θεραπεία της ανεπάρκειας της ωοθηκικής φλέβας. Αυτή μπορεί να είναι χειρουργική, μπορεί όμως και να είναι ελάχιστα επεμβατική, ενδοαγγειακή όπου γίνεται εμβολισμός της φλέβας, έτσι ώστε να κλείσει και να μην επιστρέφει αίμα προς την πύελο. Αυτό συνεπάγεται δραματική βελτίωση των συμπτωμάτων και δεν επηρεάζει την γονιμότητα των ασθενών.

Όταν δεν εμφανίζονται συμπτώματα:

Σημαντικό ποσοστό των ασθενών δεν αναφέρουν πόνο στην πύελο. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι η παρουσία κιρσών στο αιδοίο και στα κάτω άκρα.

Σε αυτές τις γυναίκες απαιτείται η θεραπεία τόσο των κιρσών του αιδοίου όσο των κιρσών στα κάτω άκρα.Η θεραπεία των κιρσών του αιδοίου επιτυγχάνεται με την σκληροθεραπεία με αφρό.

Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.

Η μείζον σαφηνής θεραπεύεται με ενδοαυλικό laser και οι κιρσοί αφαιρούνται μέσω μικρο-φλεβεκτομών ή με την χρήση σκληρυντικού αφρού.