Κιρσοί

1Τι είναι οι κιρσoί;

Κιρσοί

Οι κιρσoί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.Έτσι μία σημαντική ποσότητα αίματος παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά και δημιουργούνται αντιαισθητικοί κιρσοί συνήθως κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό.

Πέρα από το αισθητικό πρόβλημα, συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος καθώς το αίμα στο εσωτερικό των κιρσών κινείται με πολύ μικρότερη ταχύτητα από την φυσιολογική και η φλεβική πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με μία από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, οι οποίες επίσης ανεπαρκούν.

Πολλές φορές διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες μπορεί να συνδέονται με την ύπαρξη κιρσών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

2Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι κιρσοί;

Τα συμπτώματα συνδέονται με βάρος στα πόδια, καύσος, κνησμό, νυχτερινές κράμπες, πόνο και οίδημα. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των συμπτωμάτων με τη βαρύτητα των κιρσών.

Υπάρχουν, δηλαδή, περιπτώσεις που οι κιρσοί είναι ιδιαίτερα διατεταμένοι, καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές της κνήμης ή και του μηρού και εν τούτοις δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί την βαρύτητα του προβλήματος και τις αρνητικές συνέπειες αυτού.

3Πως γίνεται η διάγνωση των κιρσών;

Παρ’ όλο που οι κιρσοί είναι εμφανείς στα πόδια των ασθενών, απαιτείται προσεκτική κλινική εξέταση των ποδιών ώστε να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Ενδείξεις της βαρύτητας των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η παρουσία έντονων ευρυαγγειών στον αστράγαλο, το οίδημα, η υπέρχρωση και η σκληρότητα του δέρματος στην εσωτερική περιοχή της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο καθώς και η παρουσία φλεγμονής στην ίδια περιοχή, ενώ, η παρουσία έλκους στο δέρμα είναι ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους διάγνωσης της φλεβικής ανεπάρκειας εδώ.

4Τί επιπλοκές παρουσιάζουν οι κιρσοί;

Ανεξάρτητα της βαρύτητας και ανεξάρτητα από το αν προκαλούν συμπτώματα ή όχι, οι κιρσοί είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι η θρόμβωση που προκαλεί στην παθούσα περιοχή πόνο, σκληρότητα, και έντονα κόκκινο χρώμα. Εάν αναπτυχθεί θρόμβος σε κιρσό μιλάμε πλέον για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε ασθενής με αυτό το πρόβλημα να αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια από τον αγγειοχειρουργό του.

Ο θρόμβος αυτός μπορεί να επεκταθεί και να εισέλθει σε βαθιά φλέβα του ποδιού, προκαλώντας εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή.Σημαντικός είναι επίσης ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά από τρώση του δέρματος που καλύπτει τον κιρσό, δηλαδή κιρσορραγία.

5Ποια είναι η θεραπεία των κιρσών;

Αν και δεν λύνει ριζικά το πρόβλημα, η συντηρητική θεραπεία της χρήσης ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, με ή χωρίς τη χορήγηση συνοδών φαρμάκων από το στόμα, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και επιβραδύνει την φυσική εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά η πιο αξιόπιστη θεραπεία είναι η ενδοαυλική θεραπεία με Laser καθώς είναι η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα θεραπεία.

Με την σύντομη αυτή θεραπεία, η οποία δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πίσω στην καθημερινότητα του άμεσα, ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Σημειώνεται ότι, ο συνδυασμός της ενδοαυλικής θεραπείας με τις μικροφλεβεκτομές εξασφαλίζει, εκτός των άλλων, και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί και χειρουργική χωρίς τομές για την αντιμετώπιση των κιρσών.