Ευρυαγγείες

1Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Ευρυαγγείες

Η παρουσία ευρυαγγειών στα πόδια είναι εξαιρετικά συχνή και αποτελεί ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού. Διαφέρουν από τους κιρσούς καθώς έχουν μικρή διάμετρο και βρίσκονται επιφανειακά στο δέρμα, αλλά είναι πιθανόν να συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών.

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες και ουσιαστικά αποτελούν παθολογικές φλέβες, των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από την φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο οδηγώντας στην διάτασή τους.

Μάθετε περισσότερα για τις φλεβικές παθήσεις εδώ

2Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι ευρυαγγείες;

Σε μεγάλο ποσοστό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, όμως, η αντιαισθητική εικόνα ενός ποδιού με ευρυαγγείες είναι αρκετή για να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής του.

Τα συμπτώματα , όταν υπάρχουν, είναι συνήθως βάρος στα πόδια, κνησμός, καύσος και σπανιότερα πόνος και οιδήματα στους αστραγάλους. Συνήθως το πρωί ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά μέχρι το βράδυ.

Το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση. Τέλος, η παρουσία ευρυαγγειών συνδέεται με ανησυχία, πόνο και κράμπες στα πόδια κατά την διάρκεια του ύπνου.

3Πως γίνεται η διάγνωση των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες είναι εμφανείς και διατεταμένες φλέβες στο δέρμα, κόκκινου ή μπλε χρώματος. Μερικές φορές είναι εμφανείς κάτω από το δέρμα φλέβες μεγαλύτερης διαμέτρου, οι οποίες καταλήγουν στις ευρυαγγείες. Μπορεί να εντοπισθούν σε διάφορα σημεία μεταξύ των οποίων είναι η έξω επιφάνεια του μηρού και της κνήμης και η εσωτερική επιφάνεια του μηρού, ακριβώς πάνω από το γόνατο.

Παρ’ όλο που η παρουσία των ευρυαγγειών στο πόδι είναι εμφανής, η κλινική εξέταση από τον αγγειοχειρουργό είναι σημαντική και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην διάγνωση προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους διάγνωσης της φλεβικής ανεπάρκειας εδώ

4Ποια είναι η θεραπεία των ευρυαγγειών;

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την θεραπεία των ευρυαγγειών ποικίλουν, και συνήθως γίνεται συνδυασμός τους ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Για την ανακούφιση από συμπτώματα και την αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης των ποδιών μπορούν να εφαρμοσθούν, ανάλογα με την περίπτωση, σκληροθεραπεία, σκληροθεραπεία με αφρό, δερματικό Laser, Θερμοπηξία

Ο αριθμός των συνεδριών που είναι απαραίτητες για την θεραπεία εξαρτάται τόσο από την έκταση του προβλήματος όσο και από την ανταπόκριση των ευρυαγγειών στην θεραπεία. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 3-4 συνεδρίες, για κάθε πόδι, διάρκειας 30-60 λεπτών.

Μετά από κάθε συνεδρία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την ημέρα του, αναμένεται όμως, να υπάρχουν εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές) ή ήπιος ερεθισμός, που εξαφανίζονται σε 10-15 ημέρες.

Τέλος, ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα για τη θεραπεία και στα δύο πόδια με ποσοστό εκκαθάρισης 90-95% απαιτεί δύο συνεδρίες το μήνα, ανά 15 ημέρες και διαρκεί περίπου 3 μήνες.