Επιπλοκές σκληροθεραπείας

Ποιες είναι οι επιπλοκές της σκληροθεραπείας;

Μετά την εφαρμογή σκληροθεραπείας είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές, αν και συνήθως δεν είναι απειλητικές για την υγεία και την γενική κατάσταση του ατόμου, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές καθώς αφορούν την εμφάνιση σημαδιών ή άλλων δερματικών βλαβών. Επηρεάζουν δηλαδή την καλαισθησία του ποδιού η οποία πιθανότατα είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς εφαρμόζουν τη θεραπεία. Ευτυχώς, η τεχνική και η στρατηγική που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας απο τον ιατρό μπορεί να μειώσει την συχνότητα της εμφάνισης τέτοιων επιπλοκών.

Υπέρχρωση

Πρόκειται για την ανάπτυξη καφέ - κίτρινων σημαδιών στο δέρμα, στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε σκληροθεραπεία. Μερικές φορές έχουν το σχήμα των φλεβών που υπήρχαν στην περιοχή. Η εμφάνιση υπέρχρωσης μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνική της σκληροθεραπείας, την εφαρμογή συμπίεσης μετά τη θεραπεία, την πυκνότητα και το είδος του φάρμακου που χρησιμοποιήθηκε, την λήψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της θεραπείας και την προδιάθεση του δέρματος.

Αποτελεί ευχάριστο γεγονός ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σημάδια της υπέρχρωσης δεν είναι μόνιμα αλλά σταδιακά ξεθωριάζουν, έστω και με αργούς ρυθμούς. Αυτά που παραμένουν μετά από την πάροδο ενός έτους από την εμφάνισή τους, όμως, είναι συνήθως μόνιμα.

Εμφάνιση νέων, λεπτών ευρυαγγειών (Telangiectatic Matting)

Πρόκειται για την εμφάνιση νέων, ιδιαίτερα λεπτών ευρυαγγειών στην περιοχή που υποβλήθηκε η θεραπεία. Η συχνότητα εμφάνισης είναι μικρή, περίπου 10%, και εξαρτάται από την τεχνική της σκληροθεραπείας, την λήψη οιστρογόνων και το σωματικό βάρος. Συνήθως εξαφανίζονται σε διάστημα 3-12 μηνών αλλά αν επιμένουν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία (συμπληρωματική σκληροθεραπεία και δερματικό Laser).

Δερματική νέκρωση

Η ανάπτυξη έλκους (νέκρωσης) στο δέρμα σε περιοχή που υποβλήθηκε σε σκληροθεραπεία είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Αν και έχει συνήθως μικρές διαστάσεις είναι επώδυνο και η επούλωσή του διαρκεί αρκετά ενώ τείνει να αφήνει σημάδι.

Πολύ συχνά σχετίζεται με την τεχνική της σκληροθεραπείας και τυχόν έκχυση του φαρμάκου εκτός της φλέβας ή σε αρτηριόλιο που οδηγεί σε περιοχή με ευρυαγγείες. Συνεπώς, η προσεκτική και σωστή τεχνική μειώνει σημαντικά την εμφάνιση αυτής της επιπλοκής.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η εμφάνιση αλλεργίας στα σύγχρονα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη σκληροθεραπεία είναι εξαιρετικά σπάνια (ποσοστό <0.01%).