Εμβολιασμός και Θρόμβωση
Εμβολιασμός και Θρόμβωση
Μία νέα ανακάλυψη από το ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine μας δίνει νέα δεδομένα που ρίχνουν φως στο σύνδρομο θρομβοπενίας (χαμηλά αιμοπετάλια) και σχηματισμού θρόμβων.
Θρόμβωση και το εμβόλιο
Η έρευνα ξεκινά με την περιγραφή των συνολικά 39 ατόμων που ανέπτυξαν το σύνδρομο έως και 24 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο αποτελεί έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS -CoV-2.
Η πλειοψηφία των ατόμων ήταν χωρίς γνωστό ιστορικό θρόμβωσης ή προθρομβωτικής διάθεσης και ήταν όλοι υγιείς. Ως προς το φύλο οι περισσότεροι ασθενείς ήταν γυναίκες κάτω των 50 ετών, και μερικές ακολουθούσαν αγωγή οιστρογόνων. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρήθηκε σχετικά με τις θρομβώσεις ήταν ότι ήταν συχνά σε ασυνήθιστες περιοχές. Τέτοιες ήταν:
- οι εγκεφαλικές φλέβες,
- οι ηπατικές φλέβες,
- η σπληνική,
- η πυλαία φλέβα
και οι πιο σύνηθες οι φλέβες των κάτω άκρων και πνευμονικές φλέβες. Ο εργαστηριακός έλεγχος μας έδειξε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, υψηλά επίπεδα D-Dimers (προϊόντα αποδόμησης των θρόμβων) και μείωση του ινωδογόνου. Όλα αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν μη ομαλή διεξαγωγή του μηχανισμού πήξης. Με το φυσιολογικό αριθμό των αιμοπεταλίων να είναι πάνω από 150.000 οι ασθενείς είχαν περίπου 20.000 έως 30.000 ανά κυβικό χιλιοστόμετρο.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 40% των ασθενών απεβίωσε είτε από υπερκείμενη αιμορραγία ή από ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη. Κοινό στοιχείο ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις οδηγήθηκαν μετά από τη χορήγηση αντιπηκτικών. Αυτό ονομάστηκε το σύνδρομο ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ένα σύνδρομο που αναπτύσσεται μετά από χορήγηση ηπαρίνης (ενός ευρέως γνωστού αντιπηκτικού). Ένα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξε ένας κοινός παράγοντας όπου θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο για άτυπη θρομβοπενία. Η παρουσία αντισωμάτων του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων. Μία σημαντική σημείωση είναι για να είμαστε σίγουροι για τη συγκεκριμένη πάθηση πρέπει να διαγνωστεί με ειδικό τεστ.
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Τα πιο σημαντικά συμπτώματα αποτελούν:
- η εμφάνιση δύσπνοιας
- άλγους στο θώρακα
- οίδημα στα κάτω άκρα
- κοιλιακό άλγος
- κεφαλαλγία
- θάμβος οράσεως
- πετέχιες (σαν μικρά αιματώματα) στο δέρμα.
Η προτεινόμενη θεραπεία
Με τα στοιχεία να είναι ακόμα περιορισμένα, έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση σε υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης και κορτιζόνη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Είναι επίσης σημαντικό να χορηγηθούν και άλλες μορφές αντιπηκτικής αγωγής από τον αγγειοχειρουργό εκτός από την ηπαρίνη, όπως αγωγές που είναι για τη θεραπεία της θρομβοπενίας.
Είναι ελπιδοφόρο ότι καθημερινά έρχονται νέα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση και έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου και τη σωστή καταπολέμηση, για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με ασφάλεια και καλύτερη αναγνώριση των σωστών υποψηφίων.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ