fbpx

Φλεβική ανεπάρκεια: τι είναι και πως εκδηλώνεται;

Το φλεβικό σύστημα των ποδιών μας αποτελείται από επιπολής (επιφανειακές), εν τω βάθει (βάθους) και διατιτραίνουσες φλέβες. Οι επιφανειακές φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα άνω δερματικά στρώματα μέσω των διατιτραινουσών φλεβών στις εν τω βάθει και αυτές με τη σειρά τους μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά. 

Φλεβική ανεπάρκεια ή «φλεβίτιδα» είναι η αδυναμία των φλεβών των ποδιών να επιστρέψουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Το αίμα λιμνάζει στο πόδι και εν τέλει οδηγεί σε πρήξιμο και αίσθημα βάρους στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Με την πάροδο του χρόνου η φλεβική ανεπάρκεια θα εξελιχθεί σταδιακά σε ευρυαγγείες, κιρσούς και δυσχρωμία του δέρματος, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν φλεβικά έλκη που πολύ δύσκολα επουλώνονται.

Πιο αναλυτικά, ενδεχόμενη νόσος των επιφανειακών φλεβών μπορεί να προκαλέσει: 

Ευρυαγγείες: είναι μικρές διατεταμένες φλέβες που αποτελούν αισθητικό πρόβλημα και μια πρώιμη ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας. Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες, στην επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια της κνήμης, σε χρώμα κόκκινο ή σκούρο μπλε και έχουν μορφή αραχνοειδή, θυσανωτή, τριχοειδή κλπ. Η διάμετρος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 χιλιοστά και η ύπαρξη τους προκαλεί αίσθημα βάρους ή πόνο. 

Κιρσούς: σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί προξενούν κάψιμο, κόπωση, πόνο, φαγούρα και κράμπες. Συνήθως οι ενοχλήσεις επιδεινώνονται μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Δερματικές αλλοιώσεις: όπως το έκζεμα που καθιστά το δέρμα ιδιαίτερα ξηρό και συνοδεύεται από κνησμό (φαγούρα), η λιποδερματοσκλήρυνση, δηλαδή αποχρωματισμός και σκλήρυνση του δέρματος στην περιοχή των αστραγάλων, το λεμφοίδημα, το οποίο σχηματίζεται λόγω της εκτεταμένης συσσώρευσης λεμφικού υγρού, κ.α. 

Φλεβικά έλκη: είναι πληγές που προξενούνται σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας. Η αντιμετώπισή τους χαρακτηρίζεται δύσκολη, διότι η επούλωση τους καθυστερεί πολύ και ο υποτροπιασμός τους είναι σύνηθες φαινόμενο. Αναπτύσσονται, συνήθως, στην έσω επιφάνεια της κνήμης, πάνω από τον αστράγαλο. Είναι ολικού πάχους ενώ το δέρμα γύρω από το έλκος μπορεί να έχει κοκκινωπή ή καφέ-μαύρη υπέρχρωση και να είναι σκληρό στην υφή.

Θρομβοφλεβίτιδα: αποτελεί συχνό και επώδυνο σύμπτωμα της φλεβικής ανεπάρκειας κατά το οποίο δημιουργείται θρόμβος, το τοίχωμα της φλέβας φλεγμαίνει, το δέρμα γίνεται σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Ο ασθενής που υποψιάζεται ότι πάσχει από επιπολής (επιφανειακή) φλεβική θρόμβωση πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση. Η επιπολής φλεβίτιδα φαίνεται συνήθως στους κιρσούς.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν εκδηλώνεται σε βαθιές φλέβες που δεν εντοπίζονται επιφανειακά κάτω από το δέρμα. Εάν οι εν τω βάθει φλέβες είναι ανεπαρκείς, τότε δεν μπορούν να παροχετεύσουν τη ροή του αίματος, γεγονός που προοδευτικά επιφέρει χρόνιες παθήσεις των φλεβών.  Η θρόμβωση του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση με συναφείς επιπλοκές τη χρόνια φθορά των φλεβικών βαλβίδων και την πνευμονική εμβολή. 

Φλεβική Ανεπάρκεια: Τι Είναι Και Πως Εκδηλώνεται;

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Γιατί δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο Φλεβολογικό Κέντρο, που είναι στελεχωμένο από το πλέον καταξιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα εκτιμήσουμε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του φλεβικού σας προβλήματος, χρησιμοποιώντας τα πιο εξειδικευμένα όργανα διαγνωστικού ελέγχου, με απαραίτητο στη συνέχεια τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο με triplex φλεβών.
Γιατί οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη αποκατάσταση της οποιασδήποτε φλεβικής σας πάθησης και θα μπορέσετε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία μας και η αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μετουσιώνεται σε πάνω από 3500 επεμβάσεις, έχοντας προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλέστε μας