Λιποίδημα

Το λιποίδημα αποτελεί μία χρόνια διαταραχή με συμμετρική βλάβη της κατανομής του λίπους. Περιγράφτηκε πρώτη φορά το 1940 από τη MAYO CLINIC αλλά τα τελευταία χρόνια ταξινομήθηκε ως ανεξάρτητη πάθηση.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία, όμως επειδή εμφανίζεται σε γυναίκες και σε άντρες με αυξημένα οιστρογόνα (π.χ. μετά από ορμονοθεραπεία σε καρκίνο προστάτη), πιθανολογείται ότι οι ρίζες της πάθησης είναι οι ορμονικές διαταραχές.

Χαρακτηριστικά της νόσου είναι η συσσώρευση λίπους στο ύψος των ισχίων και των μηρών, λιγότερο στις κνήμες, ενώ σταματάει απότομα στους αστραγάλους (τα πέλματα δεν επηρεάζονται). Επίσης, μπορεί να εμπλέκονται πιο σπάνια τα άνω άκρα, ενώ ο κορμός παραμένει λεπτός.

Σε αρκετούς ασθενείς η διαφορά μεταξύ κορμού και άκρων είναι εντυπωσιακή. Το δέρμα στους μηρούς είναι μαλακό και ευαίσθητο καθώς ακόμη και η παραμικρή πίεση μπορεί να προκαλέσει μελανιές εξαιτίας της ευθραυστότητας των αιμοφόρων αγγείων. Τέλος, βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως δεν ανταποκρίνεται σε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (ο ασθενής μπορεί να χάνει βάρος, αλλά όχι από εκείνα τα σημεία). Ουσιαστικά πρόκειται για κατακράτηση υγρού στο μεσοκυττάριο χώρο των λιποκυττάρων το οποίο δεν μπορεί να παροχετευτεί προς τα πάνω όπως στα υγιή άτομα. Διακρίνουμε τρία στάδια, ανάλογα με το αν τα πόδια ξεπρήζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις δευτερογενείς αλλοιώσεις του δέρματος.

Στους ασθενείς με λιποίδημα συνιστάται να φορούν κάλτσες και κολάν συμπίεσης σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση για να παροχετεύεται το υγρό προς τα πάνω. Σε πιο προχωρημένο στάδιο χρειάζεται να γίνουν κάποιες συνεδρίες λεμφικής μάλαξης και περίδεσης από εξειδικευμένο θεραπευτή για να απομακρυνθεί το επιπλέον υγρό (προσοχή είναι κυρίως νερό και όχι λίπος ). Μετά από μερικές συνεδρίες μειώνεται η περιφέρεια αλλά για τη διατήρηση του αποτελέσματος θα πρέπει να οι ασθενείς να φοράνε συμπιεστικό υλικό, όπως και στα αρχικά στάδια. Απαραίτητο είναι τα άτομα αυτά να διατηρούν όσο γίνεται πιο φυσιολογικό βάρος.

Τέλος, αν η συμβατική θεραπεία αποτύχει ο ασθενής μπορεί να προβεί σε λιποαναρρόφηση με τις νέες τεχνικές όμως που είναι ελάχιστα παρεμβατικές και δεν προκαλούν βλάβες στο λεμφικό σύστημα της περιοχής, δίνοντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Υπεύθυνη: Ιωάννου Λασκαρίνα

Η Ιωάννου Λασκαρίνα είναι απόφοιτη του τμήματος φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθηνών από το 2006. Το 2010 ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξειδίκευσή της στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος με τη μέθοδο Vodder (Complete Decongestive Therapy).

Συνέχισε τη μετεκπαίδευσή της σε θεραπευτήριο αποκλειστικά για λεμφοίδημα στο Waldirch της Γερμανίας και έκτοτε ασχολείται με την αποκατάσταση του λεμφοιδήματος άνω και κάτω άκρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μέτρησης συμπιεστικών ενδυμάτων (βασικό 1 και 2, προχωρημένο). Το 2014 συμμετείχε ως ομιλήτρια στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας με θέμα «Δευτερογενές λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από μαστεκτομή: Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες-Μέθοδος Vodder».

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map