Λεμφοίδημα κάτω άκρου

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες και έχει ως αποστολή να απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα από τον οργανισμό (λίπη, νερό, πρωτεΐνες). Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοποίηση και στην ομοιόσταση (δηλ. την ομαλή κατανομή των υγρών του σώματος). Στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται 500-700 λεμφαδένες και κάθε μέρα κυκλοφορούν μέσω της λέμφου 5-7 λίτρα.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο διαταραχτεί η ομαλή κυκλοφορία της λέμφου τότε ο οργανισμός αντιδρά με οίδημα στην περιοχή λόγω λεμφόστασης, δηλ. συγκέντρωσης περίσσιου λεμφικού υγρού. Η δυσλειτουργία αυτή ονομάζεται λεμφοίδημα και αποτελεί ασθένεια, η οποία θα πρέπει να διαχωρίζεται από το οίδημα καθώς αυτό αποτελεί σύμπτωμα ασθένειας, φλεγμονής ή τραυματισμού. Συνήθως εμφανίζεται στο άνω ή κάτω άκρο και σπανιότερα στον κορμό, την κοιλιά και τα γεννητικά όργανα.

Αιτίες λεμφοιδήματος κάτω άκρου αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

  • Η ελλιπής ανάπτυξη του λεμφικού συστήματος
  • Μετά από χειρουργείο καρκίνου κοιλιάς και προστάτη
  • Φλεβική ανεπάρκεια
  • τραυματισμός
  • μόλυνση

Το λεμφοίδημα είναι μία χρόνια νόσος που δεν θεραπεύεται πλήρως καθώ,ς ούτε φαρμακευτικά, ούτε χειρουργικά υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του. Ο μόνος τρόπος αποκατάστασης είναι η φυσικοθεραπεία και συγκεκριμένα η μέθοδος Vodder (Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία ). H μέθοδος αυτή αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η πιο αποτελεσματική και εφαρμόζεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο λεμφοίδημα.

Η θεραπεία στηρίζεται σε 5 αρχές οι οποίες είναι:

1.φροντίδα δέρματος

2.λεμφική μάλαξη

3.περίδεση

4.αποσυμφορητικές ασκήσεις

5.ανύψωση του άκρου

Η θεραπεία αποτελείται από 2 φάσεις:

A . αποσυμφορητική όπου απαιτούνται 2-8 συνεδρίες (ή και λιγότερες ανάλογα το οίδημα, την παλαιότητα, την έκταση και την υφή) 

Β. φάση διατήρησης του αποτελέσματος που επιτυγχάνεται φορώντας ο ασθενής συμπιεστικό υλικό ( κάλτσα κάτω γόνατος ή ριζομηρίου ), το οποίο κατασκευάζεται εξατομικευμένα στη διάρκεια της α΄ φάσης. Αν το οίδημα κάποια στιγμή τείνει να επανεμφανιστεί μπορούν να εφαρμοστούν πάλι 2-3 θεραπείες.

Τα παραπάνω πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τροποποίηση της καθημερινότητας του ασθενή π.χ. αποφυγή τραυματισμών και ηλιοθεραπείας, διατήρηση φυσιολογικού βάρους .

Η λεμφική μάλαξη διαφέρει από την κλασική θεραπευτική καθώς είναι ήπια, δεν χρησιμοποιείται λάδι, δεν πονάει και θα πρέπει να ακολουθεί την πορεία του λεμφικού συστήματος έτσι ώστε να παροχετευτεί σωστά το επιπλέον υγρό. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε έναν πιστοποιημένο εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή ο οποίος θα κάνει πλήρη λήψη ιστορικού, αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση του λεμφοιδήματος και θα αναλύσει το θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες και την καθημερινότητα του ασθενούς.

Υπεύθυνη: Ιωάννου Λασκαρίνα

Η Ιωάννου Λασκαρίνα είναι απόφοιτη του τμήματος φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθηνών από το 2006. Το 2010 ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξειδίκευσή της στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος με τη μέθοδο Vodder (Complete Decongestive Therapy).

Συνέχισε τη μετεκπαίδευσή της σε θεραπευτήριο αποκλειστικά για λεμφοίδημα στο Waldirch της Γερμανίας και έκτοτε ασχολείται με την αποκατάσταση του λεμφοιδήματος άνω και κάτω άκρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μέτρησης συμπιεστικών ενδυμάτων (βασικό 1 και 2, προχωρημένο). Το 2014 συμμετείχε ως ομιλήτρια στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας με θέμα «Δευτερογενές λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από μαστεκτομή: Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες-Μέθοδος Vodder».

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map