Συχνές ερωτήσεις φλεβικών παθήσεων

Q: Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επιρρεάζουν την φλεβική ανεπάρκεια;

Α: Αν και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια κάνουν τα πόδια να δείχνουν πολύ όμορφα, η αλήθεια είναι ότι όντως επιρρεάζουν αρνητικά την σωστή λειτουργία των φλεβών. Αυτό συμβαίνει διότι διατηρούν τους μύες της κνήμης σε κατάσταση διαρκούς σύσπασης, η οποία δεν είναι φυσιολογική. Για να διατηρήσουν οι μύες της κνήμης την ικανότητα της αντλίας και να προωθούν το αίμα προς την καρδιά, πρέπει να χαλαρώνουν και να συσπώνται πλήρως, όσο πιο συχνά γίνεται.

Το να φοράει μια γυναίκα ψηλοτάκουνα παπούτσια σε μια κοινωνική περίσταση και για λίγο δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως, το να τα φοράει στην εργασία της για οκτώ και πλέον ώρες δεν συνιστάται.

Q: Το κάπνισμα επιρρεάζει την φλεβική ανεπάρκεια;

Α: Το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων νικοτίνης δεν είναι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Ανεξάρτητα από αυτό, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αθηρομάτωση και καρκίνο. Το κάπνισμα, επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις περιφερικές αρτηρίες (Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια), όπως πόνο στο περπάτημα (διαλλέιπουσα χωλότητα), δερματικές βλάβες και έλκη που δεν επουλώνουν.Εάν καπνίζετε, συνιστάται να το διακόψετε αμέσως.

Q: Το υπερβολικό βάρος προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια;

Α: Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και ευρυαγγειών. Η απώλεια βάρους οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα μετά από θεραπεία και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά δεν συνιστάται να οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση στην αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας.

Q: Πάσχω από κιρσούς. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

A: Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης καθημερινά. Αυτό επιρρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ενδαυλική αποκατάσταση με Laser είναι μια επέμβαση ανώδυνη, ασφαλής, χαμηλού κόστους, με άριστα αποτελέσματα, τα οποία διαρκούν. Γι’αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του American Venous Forum, συνιστάται η ενδαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας αντί της συντηρητικής θεραπείας. Αυτή πρέπει να γίνεται το συντομότερο μετά τη διάγνωση.

Q: Μπορώ να αντιμετωπίσω τη φλεβική ανεπάρκεια από την οποία πάσχω το καλοκαίρι;

Α: Το καλοκαίρι δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί κάποιος που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια σε θεραπεία. Αντιθέτως, λόγω της ζέστης τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται.

Q: Πρόσφατα υποβλήθηκα σε σκληροθεραπεία. Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;

Α: Τυπικά, μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τις μεσημβρινές ώρες και να προστατεύτετε τις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία τουλάχιστον για 2 με 3 εβδομάδες. Επίσης, επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας σε αυτές τις περιοχές.

Q: Είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής κάλτσας μετά τη σκληροθεραπεία;

Α: Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση ελαστικών καλτσών μέτριας συμπίεσης (Class II) για πέντε έως δέκα ημέρες μετά την σκληροθεραπεία έχει ευεργετική δράση στο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς μειώνει τις εκχυμώσεις και τους ερεθισμούς και ταυτόχρονα προστατεύει από την ανάπτυξη υπέρχρωσης στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η υπέρχρωση (hyperpigmentation) σχετίζεται με την εμφάνιση γραμμών ή στιγμάτων κιτρινόχρωης απόχρωσης στη θέση των φλεβών που υποβλήθηκαν σε σκληροθεραπεία. Αν και συνήθως δεν είναι μόνιμη, η εμφάνισή της μειώνεται σημαντικά με τη χρήση ελαστικών καλτσών μετά τη θεραπεία.

Q: Η σκληροθεραπεία κοστίζει πολύ;

A: Το αντίθετο, είναι πολύ οικονομική. Επειδή, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πριν την έναρξη της θεραπείας τον αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν η χρέωση είναι συνήθως ανά συνεδρία. Η κάθε συνεδρία μπορεί να αφορά και τα δύο πόδια ή κάθε πόδι ξεχωριστά ανάλογα με το πρόβλημα.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map