Αλήθειες και μύθοι για τις φλεβικές παθήσεις

Το αίσθημα δυσφορίας στα πόδια είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης .

Το αίσθημα του πόνου, βάρους ή κούρασης είναι παθολογικό για κάθε ηλικία. Ωστόσο, τα φλεβικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπισθεί επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι φλέβες βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη ενάντια σε δύο πολύ ισχυρούς εχθρούς: τη βαρύτητα και τον χρόνο. Κάθε ασθενής με αίσθημα δυσφορίας στα πόδια θα πρέπει να επισκεφθεί αγγειοχειρουργό.

Οι φλεβικές παθήσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές ή επικίνδυνες .

Οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Φλεβολογίας, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες απασχολούν πάνω από 80 εκατομμύρια Αμερικανούς. Το βάρος στο σύστημα υγείας, λόγω της ανικανότητας που προέρχεται από τις φλεβικές παθήσεις, είναι ανυπολόγιστο. Υπολογίζεται ότι στην Αμερική χάνονται πάνω από 4,6 εκατομμύρια ημέρες εργασίας κάθε χρόνο.

Το πιό βαρύ φορτίο το φέρουν οι πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια και οι οικογένειες τους:

  • οι ασθενείς με κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια διατρέχουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, φλεβίτιδας και πνευμονικής εμβολής. Αυτές αποτελούν καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για τη ζωή.
  • ο πόνος και το οίδημα στα κάτω άκρα προκαλούν σημαντική δυσφορία και είναι πολύ πιθανό να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και να επιρρεάζουν αρνητικά την ποιότητά της.
  • η φλεβική ανεπάρκεια φαίνεται να αυξάνει σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις γυναίκες, γεγονός που σχετίζεται με τη μείωση του χρόνου που αφιερώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στο περπάτημα και την άθληση και την αύξηση της καθιστικής ζωής.
  • η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να εξελιχθεί σε έλκη, ειδικά στην κνήμη, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.
  • η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε υπέρχρωση και σκλήρυνση του δέρματος σε περιοχές λιποδερματοσκλήρυνσης.
  • η φλεβική ανεπάρκεια συχνά οδηγεί σε πτώση της αυτοεκτίμησης και της ποιότητας ζωής.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι υποδιαγνωσμένη και υποθεραπευμένη κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλος αριθμός γιατρών αγνοεί την σημασία των φλεβικών παθήσεων.

Η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων είναι επώδυνη και προκαλεί ουλές στα πόδια .

Πολλές από τις παλαιές θεραπείες ήταν όντως επώδυνες και αισθητικά αποκρουστικές. Παράδειγμα αποτελούν η σαφηνεκτομή, δηλαδή ο μέχρι πρόσφατα κύριος χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και η σκληροθεραπεία με υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου.

Οι καιροί αλλάζουν, όμως, και η άλλοτε ευρέως διαδεδομένη "ανοικτή" χειρουργική αποκατάσταση τείνει να εγκαταλείπεται, καθώς έχουν αρχίσει και διαδίδονται οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, οι οποίες είναι ανώδυνες και δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου σημάδια, ακόμη και σε προχωρημένες καταστάσεις φλεβικής ανεπάρκειας. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση Laser, υπερήχων και άλλων μοντέρνων τεχνολογιών καθώς και νέων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων.

Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων είναι συχνά αναποτελεσματική και βραχύβια .

Πράγματι πριν απο μια δεκαετία, η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών ήταν όντως αρκετά αναποτελεσματική. Είναι γεγονός ότι το 85-90% των ασθενών είχαν υποτροπή της πάθησης κάποια στιγμή της ζωής τους.

Αν και είναι γνωστό ότι η φλεβική νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί ριζικά, όταν η αντιμετώπιση γίνεται από έμπειρα χέρια κάνοντας χρήση των νέων τεχνικών, τα ποσοστά αντιστρέφονται. Αντί για ποσοστά υποτροπής μέχρι και 90%, μέχρι και 90% των ασθενών δεν θα χρειαστούν ξανά θεραπεία.

Το ίδιο ισχύει και για τις ευρυαγγείες. Σήμερα, ασθενείς με ευρυαγγείες σε έμπειρα χέρια μπορούν να πετύχουν ποσοστό εκκαθάρισης πάνω από 90%, οι οποίες μπορεί να υποτροπιάσουν σε ποσοστό μικρότερο του 15%. Μπορεί να χρειαστούν θεραπείες περιστασιακά, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών απολαμβάνει οφέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε νέα φλεβικά προβλήματα .

Δυστηχώς, αυτή η δήλωση έχει μια δόση αλήθειας για την παλιά μέθοδο της ανοικτής χειρουργικής αποκατάστασης. Η θεραπεία αυτή είχε την τάση να οδηγεί σε μελλοντικά προβλήματα με τις φλέβες και δεν ήταν σπάνιο οι ασθενείς να λένε: "χειρουργήθηκα για τις φλέβες μου αλλά αυτές ξαναεμφανίστηκαν".

Η μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική, χειρουργική των φλεβών αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του. Η λειτουργία των παθολογικών φλεβών διακόπτεται μόνιμα.

Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι εξουθενωτικές για τον ασθενή και η ανάρρωση είναι μακροχρόνια .

Αυτό ήταν αλήθεια κάποτε. Η παλαία χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης των κιρσών απαιτούσε τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και οι ασθενείς μπορούσαν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από εβδομάδες. Οι σημερινές σύγχρονες τεχνικές γίνονται υπό τοπική αναισθησία, με τη χορήγηση ελαφράς μέθης ή ακόμη και χωρίς, περπατούν άμεσα μετά την επέμβαση, δεν αισθάνονται πόνο και παίρνουν εξιτήριο λίγη ώρα μετά το πέρας της επέμβασης. Επιστρέφουν στην εργασία τους σε μια με δύο ημέρες και στις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμη και από την επόμενη ημέρα από την επέμβαση.

Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας κοστίζουν πολύ .

Η θεραπεία των κιρσών με ενδαυλική αποκατάσταση με Laser επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική και συνοδεύεται από πολύ σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των νοσηλείων. Με την κάλυψη του κόστους της ίνας Laser από τον ΕΟΠΥΥ τα κόστη της επέμβασης έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Αν και η συνολική χρέωση εξατομικεύεται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς το κόστος σε κάθε περίπτωση παραμένει χαμηλό.

Η χρέωση για την αντιμετώπιση των ευρυαγγείων γίνεται ανά συνεδρία και το συνολικό κόστος καθορίζεται από το μέγεθος του προβλήματος και το συνολικό αριθμό συνεδριών. Σε κάθε περίπτωση, ανέρχεται σε πολύ λογικά επίπεδα.

Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων για αισθητικούς λόγους είναι μόνο για τους ματαιόδοξους .

Οι φλεβικές παθήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εξωτερική εμφάνιση. Ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, η επίπτωση που έχουν στην αυτοεκτίμηση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που λόγω της αισθητικής εικόνας των ποδιών τους διαμορφώνουν την γκαρνταρόμπα τους αναλόγως, αποφεύγοντας να φοράνε φούστες ενώ αισθάνονται μειονεκτικά στην παραλία, στο κολυμβητήριο ή σε άλλους χώρους όπου πρέπει να εκθέσουν τα πόδια τους σε κοινή θέα.

Η αντιμετώπιση του αισθητικού μέρους του προβλήματος με σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες συνδυάζουν τη θεραπεία με ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα βοηθάει στην αναστροφή της ψυχολογίας και την ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map