Τα συμπτώματα της Φλεβικής Ανεπάρκειας

Οι ευρυαγγείες  είναι πολύ μικρές φλέβες – περίπου 1 έως 3 χιλιοστά σε διάμετρο – οι οποίες είναι εμφανείς στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα.

Με την πάροδο του χρόνου, έχουν την τάση να αυξάνουν σε μέγεθος και να πληθαίνουν.

Οι κιρσοί  είναι μεγαλύτερες φλέβες από τις ευρυαγγείες και βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Σε ύπτια θέση μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανείς αλλά όταν ο ασθενής παραμείνει όρθιος για μικρό χρονικό διάστημα «γεμίζουν» και γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Οι κιρσοί είναι πιό σοβαρή κατάσταση σε σύγκριση με τις ευρυαγγείες. Τα συμπτώματα, όμως, που μπορεί να συνοδεύουν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες μερικές φορές δεν αντιστοιχούν στην βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασθενείς με ιδιαίτερα εμφανείς κιρσούς δεν αναφέρουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα και αντιθέτως δεν είναι καθόλου σπάνιο ασθενείς που έχουν ευρυαγγείες να υπόφερουν σχεδόν καθημερινά από αυτές.

Και οι δύο καταστάσεις οφείλονται στο ίδιο ουσιαστικά πρόβλημα – την παθολογική ροή του αίματος μέσα στις φλέβες που πάσχουν. Επιπλέον, είναι πολύ συχνό ασθενείς με κιρσούς να έχουν και ευρυαγγείες – μάλιστα είναι μάλλον σπάνιο να μην έχουν καθόλου.

Προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας:

1. Η παρουσία κιρσών ή ευρυαγγειών. Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι σχεδόν πάντα ορατές με το γυμνό μάτι. Συνεπώς, εφόσον κάποιος μπορεί και βλέπει ευρυαγγείες ή/και κιρσούς στα πόδια του, η απάντηση στο ερώτημα αν πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια είναι αρκετά απλή: ΝΑΙ!

2. Πόνος ή δυσφορία στα πόδια. Είναι συχνό για εσάς να αισθάνεστε πόνο, κάψιμο, φαγούρα, βάρος, κράμπες ή μούδιασμα στα πόδια σας, ειδικά μετά από παρατεταμένη περίοδο ορθοστασίας ή καθιστικής στάσης; Είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια.

3. Οίδημα στα πόδια ή στους αστράγαλους. Το οίδημα στα πόδια, ειδικά αν γίνεται ιδιαίτερα έντονο προς το απόγευμα και επιδεινώνεται από την ορθοστασία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως ξεκινάει στην περιοχή των αστραγάλων και αργότερα επεκτείνεται προς τα πάνω. Πρέπει να σημειωθεί ότι οίδημα προκαλούν πολλές καταστάσεις, όπως παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών, του ήπατος ή ορμονολογικές διαταραχές. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις το οίδημα αφορά και τα δύο πόδια στον ίδιο βαθμό σε αντίθεση με το οίδημα που οφείλεται στην φλεβική ανεπάρκεια όπου συνήθως είναι πιο έντονο στο άκρο που πάσχει περισσότερο.

4. Κουρασμένα ή βαρειά πόδια. Αν αισθάνεστε εύκολη κόπωση στα πόδια μετά από μέτρια δραστηριότητα ή μετά από σύντομη ορθοστασία, είναι πιθανό να πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια.

5. Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα πόδια. Η εμφάνιση ερεθισμού, ερυθρότητας ή φλεγμονής στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους ή στην γαστροκνημία μπορεί να σχετίζεται με φλεβική ανεπάρκεια. Με την πάροδο των ετών, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων με σκούρο καφέ χρώμα. Αυτές μπορεί να έχουν μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος ενώ κατά τόπους μπορούν και να συρρέουν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπέρχρωση. Σε προχωρημένες καταστάσεις φλεβικής ανεπάρκειας το δέρμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σκληρό και εύθρυπτο. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με μια κατάσταση που ονομάζεται λιποδερματοσκλύρυνση.

6. Παρουσία πληγών στα πόδια. Οι πληγές αυτές εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των αστραγάλων ή στο κατώτερο τμήμα της γαστροκνημίας. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι δεν κλείνουν εύκολα και μπορεί να υποτροπιάζουν – να εμφανίζονται ξανά και ξανά στην ίδια περιοχή. Συνήθως είναι ένδειξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας η οποία δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλα, σπανιότερα, αίτια για την εμφάνισή τους αποτελούν η αρτηριακή ανεπάρκεια και η αγγειίτιδα. Η αντιμετώπιση των ελκών φλεβικής αιτιολογίας μπορεί να είναι χρονοβόρα. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της αιτίας – της φλεβικής ανεπάρκειας – βοηθά στην επούλωση και, κυρίως, προστατεύει από υποτροπές.

7. Νυχτερινές κράμπες ή αίσθημα καύσους στα πόδια. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι αισθάνονται ένα δυσάρεστο αίσθημα καύσους ή και ακόμη και πόνο στα πόδια, ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας και κατά την νυχτερινή κατάκλιση. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών» (Restless Legs Syndrome – RLS), το οποίο όλο και πιο συχνά φαίνεται στις μελέτες να συνδέεται με την συνύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας. Η επιτυχής αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας σε αυτούς τους ασθενείς οδηγεί συχνά σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με το σύνδρομο.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map